Bugün (27 Ocak) Uluslararası Yahudi Soykırımı (Holokost) Kurbanlarını Anma Günü. Bugün dünyanın pek çok yerinde Holokost'ta yaşamını yitirmiş olanlar için törenler düzenleniyor.

Avrupa Parlementosu'nun (AP) ilk defa resmi anma törenlerine aldığı Uluslararası Yahudi Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü için Türkiye de Dışişleri Bakanlığı vasıtasıyla "Nazi rejimi altında yaşamını yitiren Yahudi ve diğer azınlık mensuplarını bir kez daha saygıyla anıyoruz" mesajını yayınladı.

TAWİL: KRİZ NEFRET GRUPLARINI ARTTIRIYOR

2005'te Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda ilan edilen Uluslararası Yahudi Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü'nün AP'deki törenlerini geçtiğimiz yedi yıl boyunca Avrupa Yahudi Cemaati Merkezi (EJCC) kendi imkanlarıyla düzenliyordu.

EJCC Başkanı Rav Avi Tawil yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Holokost'un ve Holokost'un bize öğrettiği derslerin törenle anılması yalnızca Yahudi cemaati için değil, tüm Avrupa ve hatta dünyadaki insanlar için gereklidir. Ne yazık ki, günümüzde Avrupa'da mali krizin bir sonucu olarak da nefret gruplarının popülaritesinde ürkütücü sayılabilecek düzeyde artışa tanık oluyoruz."

Türkiye de Holokost'ta yaşamını yitirenleri Dışişleri Bakanlığı'nın yayınladığı mesajla andı.

"2. Dünya Savaşı sırasında Nazi rejimi altında yaşamını yitiren Yahudi ve diğer azınlık mensuplarını bir kez daha saygıyla anıyoruz. Holokost'ta çoğunluğu Yahudi kökenli birçok vatandaşımız da ölmüştür. Onları da saygıyla anıyoruz.

"Holokost kurbanlarının anısı önünde saygıyla eğilirken, 2. Dünya Savaşı sırasında soykırımdan kaçan Yahudilere yardımcı olarak birçok hayatı kurtaran diplomatlarımızı da rahmet ve minnetle yâd ediyoruz."

MERKEL: HOLOKOST TANIKLARINI DİNLEMELİYİZ

Almanya'da gerçekleşecek tören öncesi Almanya Başbakanı Angela Merkel de konuşmasında şunları söyledi:

"Mutlaka nesilden nesile, tekrar tekrar şunu anlatmalıyız: Cesaretle, sivil cesaretle her bir birey ırkçılığın sona ermesine yardım ettiği takdirde anti-semitizm var olamayacaktır.

"Çünkü Nazi rejiminin insanlığa karşı işlediği suçlara tanık olan gözler gittikçe azalıyor. Hala vaktimiz varken (Holokost'tan) kurtulanların hikayelerini dinlemeliyiz."

2012'DE DOKUZ SAVAŞ SUÇLUSU HÜKÜM GİYDİ

Adını Holokost'tan kurtulmuş ve hayatını Nazi savaş suçlularını bulup yargı önüne çıkarmaya adamış Simon Wiesenthal'dan alan Simon Wiesenthal Center da anma günü öncesi rapor açıkladı. Rapora göre:

* 2012'de yakalanan on savaş suçlusundan dokuzu İtalya'da mahkum edildi.

* 2001 yılından beri Almanya 99 savaş suçlusunu mahkum ederken, İtalya'da 45, ABD'de 39 kişi Holokost'a yardım ve yataklık yapmaktan hüküm giydi.

Uluslararası Yahudi Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü'nün kutlandığı 27 Ocak tarihi Sovyetler Birliği askerlerinin 1945'te en büyük Nazi kampı olan Auschwitz-Birkenau'ya girip yedi bin kişiyi özgürlüğüne kavuşturduğu günü esas alıyor.

Serbest kalanlar ya çok hasta ya da ölmek üzereydi. Sovyetler Birliği askerlerinin kampa gelmesinden sadece birkaç gün önce SS subayları altmış bin tutukluya zorla kampı boşalttırmış, "Ölüm Yürüyüşü" denen yolculukta binlerce tutuklu hayatını kaybetmişti. (Bianet/EA/BK/YY)

* Bu haber www.salom.com.tr'den derlenmiştir.