Brezilya’dan Avustralya’ya birçok ülkede ardı ardına felaketler yaşanıyor. Bilim insanları ise “Buna alışın” mesajı veriyor.

İngiliz yardım kuruluşu Oxfam’dan iklim değişikliği uzmanı John Margath, artık herkesin küresel ısınmanın olumsuz etkilerine alışması gerektiğini söyledi. Margath “İnsanlar küresel ısınmanın sadece daha yüksek sıcaklıklar anlamına geldiğini düşünüyor. Oysa küresel ısınma iklimin dengesinin bozulması anlamına geliyor. Değişin koşullar sel, kar, kuraklık felaketleriyle kendini gösteriyor” dedi. Bir Alman sigorta şirketinin istatistiklerine göre 2010 yılında yüzde 90’ı hava koşullarıyla bağlantılı olmak üzere yaklaşık 1000 doğal felaket meydana geldi. En son aralık ayında Avrupa ve ABD kara teslim olmuştu.

Brezilya’da ölü sayısı 500’ü geçti

Brezilya’nın doğusunu etkisi altına alan sel felaketi sonucu ölü sayısı artmaya devam ediyor. Ülkenin en büyük kentlerinden Rio de Janeiro ve çevre kasabalarında meydana gelen sel ve toprak kaymalarında ölü sayısı 506’ya yükseldi. Yetkililer bu sayının gittikçe artacağını, şimdiye kadar açıklanan ölü sayısının sadece kimlik tespiti yapılanlar arasından olduğunu belirtti. Kurtarma çalışmalarının kapanan yollar ve devam eden yağış yüzünden zorlukla ilerlediği ülkede yakınlarını arayanlar morglardaki cesetleri teşhis etmek için kuyruğa girdi. Brezilya Meteoroloji Kurumu, yağışların çarşambaya kadar devam edeceğini ve yeni toprak kaymaları riskine karşı halkın bölgeyi terk etmesi gerektiğini belirtiyor.

Sel Sri Lanka’yı da vurdu : 27 ölü

Güney Asya’nın ada ülkesi Sri Lanka’da yaşanan aşırı yağışlar sel ve toprak kaymalarına yol açarak 27 kişinin ölümüne neden oldu. Felaket Yönetim Merkezi ülkede 12 kişinin de kayıp olduğunu açıkladı. Sellerin yol açtığı maddi hasar 500 milyon dolar olarak belirlenirken 325 bin kişi felaket nedeniyle evlerinden oldu, 30 bin asker ve polis bölgede kurtarma çalışmalarına devam ediyor.

Grönland’da güneş iki gün erken doğdu

Atlantik okyanusunun kuzeyindeki buzullarla kaplı Grönland adasında bir buçuk aylık karanlığın ardından güneşin beklenenden iki gün erken doğması bilim insanlarını şaşırttı. Danimarka’nın özerk bölgesi olan adada bir buçuk aydır görünmeyen güneşin 13 Ocak günü doğması bekleniyordu. Ancak Grönland halkı 11 Ocak günü güneşli bir sabaha uyandı. Şimdi bilim insanları tarihte ilk kez yaşanan bu olayın nedenlerini araştırıyor. Küresel ısınma nedeniyle eriyen buzların seviyesinin alçalmasının bunun bir nedeni olabileceği kaydedildi.

Milliyet