Mehmet Göcekli / Demokrat Haber

 

Memlekette güzel şeyler de oluyor. Demokrat Haber de memleketteki güzel hareketlerin, alternatif faaliyetlerin gönüllü tanıtımını yapmaya çalışıyor. Sevdiğimiz bir kitap, güzel bir film, ya da iyi bir faaliyet keşfettik mi, hemen ifşa ediyoruz. Aziz Nesin Vakfı’nın, Şirince Matematik Köyü’nün münferit olmamasını kim istemez?

 

Kötülükler kadar iyilik ve güzelliğin de bulaşıcı olduğuna inanıyoruz. Tabii iyilik kötülüğe göre biraz daha zor bulaşıyor, bu konuda vücutlarımızın direnci çok kuvvetli. Milyarlarca yılın evrimiyle oluşmuş bünyemiz iyiliklere karşı çok sağlam direniş gösteriyor. O nedenle biz de elimizden geldiğince daha fazla bulaştırıcı olmaya çalışıyoruz.

 

Yaptıklarının yeterince görünmediğini, gösterilmediğini, yansıtılmadığını düşünen herkesi bunları Demokrat Haber’e iletmeye çağırıyoruz. Demokrat Haber’de ‘kendi haberini kendin yap’ anlayışı da gittikçe yayılıyor. Zaten başından beri gönüllülük temelinde üretilen yazı, haber, söyleşi, çeviri vb katkılarla yayın yapıyoruz. Zamanla kendiliğinden pek çok gönüllü yazarlarımız, muhabirlerimiz oldu. Yediklerini, içtiklerini kendilerine saklayıp, gezip gördüklerini bizlere aktardılar, aktarıyorlar. Aramıza sürekli yeni arkadaşlar da katılıyor. Size de “Daha ne bekliyorsunuz?” diye soruyoruz.

 

Bu sefer lafı çok uzattım, dolandırdım… Kimden bulaştı bu bana bilmiyorum. Burada kesip, sizi Taşmektep’le ve Zerrin İren Boynudelik’le tanıştırayım hemen. Çünkü burada da iyi bir şeyler var… Hepimize bulaşması dileğiyle…

 

Adatepe Taşmektep nedir? Ne zaman başladı? Amacınız neler?

Taşmektep, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu Beldesinin Adatepe Köyü’nde yıllar önce terk edilmiş bir ilkokul binası. Bu binada 1999 yılından bu yana her yıl, yaz aylarında üç ay boyunca her hafta farklı bir konu üzerine ve farklı konuklarla yaz seminerleri düzenliyoruz. Temel amacımız, farklı tatil arayışlarında olanlara bir alternatif sunmak.

 

Bu oluşum Zerrin İren Boynudelik, Erhan Şengel ve Kamil Fırat tarafından hayata geçirildi. Son 4 yıldır bize aynı zamanda sürekli köyde yaşayan Dilek Çakılcıoğlu da katıldı. Temelinde gönüllülük esasına dayanan bir çalışma anlayışımız var. Hem yakın çevremizden hem de köyde yaşayanlardan çoğu ayni olmak üzere çeşitli şekillerde yardım alıyoruz. En büyük destekçilerimiz de burada derslere katılan ve bunun için son derece makul bir ücret ödeyen “öğrenci”ler. Bu bedeller okulun kendi kendisini idame ettirebilmesine yarıyor. Bu etkinlikler sayesinde hem katılanlara alternatif sunuyoruz hem de köyde yaşayanlara maddi ve manevi katkı alanları açıyoruz. Adatepe köyünde yaşayanların çoğu için entelektüel hayatımızın önemli isimleri birer “arkadaş-dost”.

 

Bu zamana kadar neler yaptınız?

Bu süre içinde temelde iki ayrı formatta seminerler düzenledik. Büyük kısmı teorik diyebileceğimiz nitelikte idi. Bunun yanı sıra farklı alanlarda, resim, heykel, kağıt, seramik, arkeoloji gibi atölye çalışmalarımız oldu.

 

Bugüne kadar 30 ayrı kişi, çoğu zaman birden fazla olmak üzere okulda seminer yürütücüsü oldu. Hilmi Yavuz, Zerrin İren Boynudelik, Kamil Fırat, Alper Maral, Mete Tunçay, İlber Ortaylı, Mehmet Genç, Murat Belge, Oruç Aruoba, Ömer Madra, Melih Ergen, Meral Özbek, Ömer Türkeş, Ünal Nalbantoğlu, Asuman Kafaoğlu Büke, Seçkin Tercan, Berahitdin Albayrak, Selçuk Artut, Ömer Laçiner, Zeynep Kuban, Nurettin Arslan, Fahri Aral, Tarkan Okçuoğlu, Banu Mahir, Ahmet Ümit, Kürşad Demirci, Rüstem Arslan, Uğur Tanyeli, Gürol Irzık, Selim Selam, Defne Okay, Yücel Demirel, Ece Okay Işıldar, Stephan Delarange, Abdullah Hekimhan, Cem Arslan, Kadir Demir, Ferhat Özgür, Serhan Ada, Feyyaz Yaman, Tahir Aydoğdu ve Caner Karavit, İnci Eviner, Murat Morova, Serkan Özkaya konuklarımız arasında yer aldı.

 

Şimdiye kadar 96 farklı etkinlik düzenledik (85 teorik, 11 atölye olmak üzere). Toplamda 1.100 katılımcımız oldu.

 

Ağırlıklı olarak, tarih, felsefe, edebiyat, sanat tarihi, siyaset, fotoğraf, sinema, sosyoloji, çevre, dinler tarihi, astronomi, arkeoloji ve eleştiri konularında seminerler düzenlendi.

 

2012 yılında İf2 film festivalinin İstanbul dışındaki ortaklarından birisi idik ve toplam 6 film İstanbul ile paralel olarak Taşmektep’te izlenebildi. Bu etkinlik çevrede yaşayanlar arasında oldukça rağbet gördü.

 

Ayrıca North Aegean Narratives: Reconnecting with the Other Side” ( projesinin de ortağı olduk ve iki aydır Türkiye’den ve Yunanistan’dan belgesel film yapan sanatçılar hem Taşmektep’te hem de Adatepe köyü çevresinde çalıştılar. Bu projenin çıktıları Eylül 2012’de Taşmektep’te gösterilecek ve ardından fimler, İstanbul, Atina, Midilli, Selanik ve diğer Avrupa kentlerinde izleyicilere sunulacak.

 

Bu yıl neler var?

Bu yılın programında ilk olarak 5-8 Temmuz arasında Ömer Madra’nın katılımıyla “İklim Değişikliği, Gezegenin Son Durumu ve KÜRESEL AKTİVİZM” konuşulacak.

 

12 - 15 Temmuz arasında Kürşat Demirci ile “Uzak Doğu Dinleri: Tarih, İnançlar, İbadetler” konuşulacak. Bu seminer sırasında Cihangir Yoga'dan Gül Dirican “Yoga Kampı” yapacak.

 

19 – 22 Temmuz arasında Yasemin Polat ve Gürcan Polat’la “Kaz Dağı Mitosları ve Antandros Kazıları” konuşulacak. Bu seminer sırasında Antandros (Altınoluk) kazı alanına gezi düzenlenecek.

 

26 - 29 Temmuz arasında Marianna Yerasimos ile “Evliya Çelebi’nin Seyahatnâmesi’nde Yemek Kültürü" konuşulacak. Bu seminer ile paralel etkinlik olarak “Ekmek Atölyesi” yapılacak. Geleneksel değirmenden gelen un, geleneksel ekşi maya da dahil olmak üzere farklı tür mayalar ile, köylerdeki odun fırınlarında ekmek pişireceğiz. Ekmek bağlamında yeme kültürü tartışacağız ve mutfak, hamur ve ekmek filmleri izleyeceğiz.

 

9-12 Ağustos arasında Mithat Sancar’la “Geçmişin Uzun Gölgesi: Hafıza ve Hesaplaşma” konuşulacak.

 

6-9 Eylül arasında Nuran Yıldız’ın katılımıyla “Türkiye Siyasetinde Liderler: İmaj İnşası ve Karizma” konuşulacak.

 

13- 16 Eylül arasında Kamil Fırat ve Orhan Alptürk’ün katılımıyla “21. Yüzyıldan Fotoğraf Okumaları” konuşulacak.

 

Programların içerikleri ve seminerlerin işleyişleri ile ilgili ayrıntılı bilgi www.tasmektep.com adresinde bulunabilir.

 

Kimler katılabiliyor?

18 yaşını doldurmuş olan herkes bu seminerlere katılabilir. Katılım koşulları, ücretler, nerede kalınacağı ve buraya nasıl gelineceği bilgileri için www.tasmektep.com adresine bakılabilir.  Ya da (0286) 752 59 99 nolu telefondan Dilek Çakılcıoğlu’na ulaşabilir, ayrıntıları öğrenebilirler.

 

Katılanları neler bekliyor?

Bize sorarsanız katılanları güzel ve daha önemlisi dolu dolu bir tatil bekliyor. İlgi duydukları ama bu güne kadar zaman ayıramadıkları herhangi bir konuda 4 gün boyunca, konusunun uzmanı olanlardan yoğun bir şekilde bilgi almak, sormak istediklerini sormak, söylemek istediklerini özgürce söyleyebilmek, okul dışındaki zamanlarda sohbet muhabbet anlarını yakalamak, zeytinlikler arasında dolaşmak, Türkiye coğrafyasının belki de en güzel ve temiz denizinden faydalanmak, en güzel köylerinden birinde kısa da olsa zaman geçirmek Adatepe’ye ve Taşmektep’e gelecek olanların unutamayacakları bir deneyim olacak.

 

Yukarıda sözünü ettiğim 1000 kadar katılımcıdan şimdiye kadar duyduğumuz tek şey “ne kadar iyi yaptık da geldik buraya” oldu. Umarız bundan sonraki konuklarımız da aynı hissiyat ile buradan ayrılırlar.