Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu tarafında yapılan açıklamada "8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nde, 2. Dünya Savaşı’nda faşistler tarafından soykırıma uğratılan Romanları saygıyla anıyoruz" denildi.

HDP açıklamasında, "Türkiye’de de ayrımcılık, ötekileştirme, baskı ve şiddete maruz kalan, insani olmayan koşullarda yaşamak zorunda bırakılan Roman yurttaşlarımıza dayanışma duygularımızı iletiyoruz" denildi.

Türkiye’de yaşayan 400 binden fazla Roman yurttaşın büyük sorunlarla karşı karşıya olduğu belirtilen HDP açıklamasında, "Romanlar, farklı kimlik ve kültürlerinden dolayı eğitim, sağlık, barınma, meslek edinme, istihdam ve iş alanlarında en fazla ayrımcılığa uğrayan, ötekileştirilen, yoksulluğun en acımasız koşullarında yaşayan halklarımızdandır" ifadelerine yer verildi.

"YALNIZ DEĞİLLER"

HDP'nin Dünya Romanlar Günü mesajı şöyle son buldu:

"Roman yurttaşlarımız demokratik örgütlenmeleri ile, sivil toplum kuruluşları ve dernekleriyle, siyaset alanındaki temsilcileriyle kendi sorunlarına çözümler bulma mücadelesinde yalnız değillerdir. Roman halkının eşit yurttaş olma, ayrımcılık ve ötekileştirmeye uğramama talebi hepimizin ortak talebidir.

8 Nisan’da, bir kez daha, Roman yurttaşlarımıza yönelik ırkçı ve ayrımcı tutumlara karşı ortak mücadele çağrısında bulunuyoruz. Acil sorunlarına demokratik ve insanca çözümler bulunması için güçlerimizi ortaklaştırdığımızı vurguluyoruz. Eşit yurttaşlık mücadelesinin her aşamasında Romanlarla birlik ve dayanışma içinde olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz."