İsviçre'de dört yıldır politik mülteci olarak yaşayan HDK üyesi Kazım Kürüm uzun süredir tedavi olduğu akciğer kanseri nedeniyle yaşamını yitirdi.

Uzun yıllar Emeğin Birliği ve TKEP saflarında yer alan ve 18 yılını cezaevinde geçiren Kazım Kürüm dört yıldır mülteci olarak İsviçre’nin Bern kentinde yaşamaktaydı. Son olarak siyasi faaliyetlerini Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) içinde sürdüren Kazım Kürüm, Halkların Demokratik Kongresi (HDK)’nin Avrupa’da yapılandırılmasında da aktif rol üstlenmişti.

Kürüm’ün ölümü üzerine SYKP adına yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Ömrünü devrimci mücadelenin sıra neferi olarak yaşayan SYKP üyesi Kazım Kürüm yoldaşımızı yakalandığı hastalık nedeniyle kaybettik. Ne yazık ki uğruna mücadele ettiği doğa-insan bütünlüğü, ekolojik toplumun düşmanı olan kapitalizmin insan yaşamını hiçe sayarak doğaya verdikleri zararların insan bedenine yansımasının kurbanı oldu, kansere yenildi yoldaşımız.“

ABARTIDAN UZAKTI

53 yaşında yaşamını yitiren Kazım Kürüm’ü partili yoldaşları ve arkadaşları ailesiyle birlikte İsviçre Münsigen’de son yolculuğuna uğurladı. Kar ve aşırı soğuğa rağmen çok sayıda insanın katıldığı cenaze töreninde Kürüm’ün arkadaşları onun devrimci kişiliği hakkında konuşmalar yaptılar. SYKP eski genel Başkanı Tuncay Yılmaz konuşmasında Kürüm’ün mütevazı kişiliğine vurgu yaparak şunları söyledi:

“Kimsenin devrimciliğini sorgulamak bizim görevimiz değil. Ama bilirsiniz, bazıları devrimci geçmişlerini anlatırken sanki arkalarından tozu dumana katan koca bir fil ordusu geçer. Ama Kazım yoldaş bu abartıdan uzaktı. O bütün bir ömrü boyunca verdiği kavgaların sözünü etmeye bile utanırdı.“

Cenaze töreninden sonra Kürüm’ün anısına DemKurd’da bir yemek verildi. (Ş. Murat Özten / Demokrat Haber İsviçre)