Adalet Bakanı Abdulhamit Gül hayvanları korumaya yönelik düzenlemenin son aşamaya geldiğini belirtti.

Gül düzenlemeyle ilgili, “Bu yapılan çalışmayla hayvanları bir‘mal’ olarak gören anlayıştan, onları da bir ‘can’ olarak gören anlayışa dönüşecek şekilde bir düzenlemeyi yapacağız inşallah. Hayvanlar da insanlara emanettir. Kötü muamele, işkence asla kabul edilemez” dedi.

KEDİYE İŞKENCE GÖRÜNTÜLERİ GÜNDEME GETİRDİ 

Geçtiğimiz hafta Erzincan’da orduevi nizamiyesinde yakaladığı yavru kediyi önce yumruklayıp yere fırlatan, ardından da tekmeleyen er Taner H.’nin görüntüleri ülkenin gündemine oturmuştu. Bu olayla birlikte hayvanları korumaya yönelik yasal düzenleme eksikliği de yeniden konuşulmaya başlamıştı.

Kediye 3 Aralık’ta işkence yapan 25 yaşındaki er Taner H., 4 Aralık’ta gözaltına alınmış, aynı gün‘mala zarar verme’ suçlamasıyla çıkarıldığı mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Hayvanlara karşı öldürme ya da işkence gibi suçlarda, eğer hayvan sahipliyse dört aydan üç yıla kadar hapis öngörülen ‘mala zarar verme’ suçundan dava açılabiliyor.

Ancak hayvan sahipsizse işlenen suç ne olursa olsun kişiye ancak 5199 sayılı Hayvan Koruma Kanunu’ndan idari para cezası kesiliyor.

Taner H.’nin işkencesi, sahipsiz hayvanlara karşı işlenen suçları da gündeme getirmişti.

PARA CEZASI DA ARTACAK 

Bakan Gül şöyle konuştu: “‘Yaratılanı severiz, Yaradan’dan ötürü’. Bunların hepsi bizlere emanettir. Hayvanlar da insanlara emanettir. Kötü muamele, işkence asla kabul edilemez. Bu husus ile ilgili de yasadaki hangi ihtiyaçlar varsa bunları tekrar gözden geçirip kamuoyuyla paylaşacağız. Ak Parti hükümeti bu konuda çok önemli adımlar attı ama uygulamada kötüye kullanılan ya da boşluk olan hususları da tekrar göz önüne alıp, para cezalarını artırıp hapis cezasını getiren çalışmaları tamamlamış olacağız.”

Kaynak: Hürriyet