Kalp hastası ve görme engelli tutuklu Mehmet Şanlı (76), tutuklu bulunduğu Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nden tahliye edildi.

Hakkında Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava kapsamında 14 Nisan 2011 yılında tutuklanarak Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'ne konulan 76 yaşındaki hasta tutuklu Mehmet Şanlı, telekonferans sistemi ile yargılandığı mahkemece dosyası esastan görülerek tahliye edildi. Kalp ve tansiyon hastası olan Şanlı'nın ayrıca cezaevinde kaldığı süre zarfında yüzde 4'e kadar görme kaybı yaşadığı bildirildi. Yargılandığı dava kapsamında "Örgüte yardım ve yataklık" iddiasıyla 6 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan Şanlı, 34 aylık tutukluluk süresi boyunca ağırlaşan hastalığı nedeniyle defalarca Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve İstanbul Adli Tıp Kurumu'na müracaatta bulundu. Her defasında "Cezaevinde kalmasında bir sakınca yoktur" raporu verilen Şanlı'ya ilişkin aile son çare olarak Malatya'da bulunan avukatları Hasan Doğan aracılığı ile bir kez daha ilgili mahkemeye tahliye yönünde başvuruda bulundu.

Hastane kayıt ve raporlarını yetersiz bulan mahkeme Şanlı hakkında karara bağlanan dava dosyasının esastan görüşülmesine karar erdi. ANF'nin haberine göre; bugün saat 10.30 ila 11.00 sularında SEGBİS sistemi üzerinden görülen duruşmaya ilişkin edindikleri bilgileri paylaşan Şanlı'nın yakını Abdulatif Ucaman, "Dosya bu gün esastan görüldü. Telekonferans üzerinden yapılan yargılamada amcam yaşlı olduğunu ve tahliyesini istedi. Mahkeme de sağlığı ve yaşını göz önünde bulundurarak tahliyesine karar verdi. Amcam uzun zamandır bu ağır hastalıkları taşıyor. Fakat Bir türlü ne Adli Tıp ne de Dicle Üniversitesi olumlu bir rapor vermedi. Göz göre göre amcamı ölüme terk ettiler. İçerde iken yaşadığı sağlık sorunları hele hele görme engeli her şeyine yansımıştı. İçerde duramıyordu. Arkadaşlara yük olmak rahatsız ediyordu" diye kaydetti.