Sibel Öz / Demokrat Haber

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu, Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde 10 kitap sınırlamasına tepki göstererek, Adalet Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumları faks ve telefonla protesto kampanyası başlattı.

Komisyon, kendilerine ulaşan mektuplarda 15 Mart 2013 tarihinden itibaren 10 kitaptan fazlasının hücrelere girilerek alınacağı, buna karşılık tutuklu ve hükümlülerin kitaplarını vermeme kararı aldıklarını duyurdu.

İHD İstanbul şubesi, uygulamanın keyfi bir uygulama olduğunu belirterek, Adalet Bakanlığı’nın konuyla ilgili herhangi bir genelge yayınlamadığına dikkat çekti.

Açıklamada, "Tecrit içinde tecrit yaşatılan özellikle politik mahpuslar için kitap, hava ve su kadar ihtiyaçtır. Hapishanelerden pek çok yazar, şair ve karikatürist çıkmıştır. Okuma ve bilimsel araştırmalar için kitaplara olan ihtiyaç tartışılmaz. Politik mahpuslar kitaplarını vermeyecekler, direnecekler. Bu durumda olabilecekleri tahmin edebiliyoruz" denildi.

5 Mart 2013 tarihinde Seyfi Polat adlı tutuklunun Tekirdağ 2 No’lu F tipi Cezaevinden gönderdiği mektup da konunun yakıcılığını anlatmakta.

“NASIL BİR GÜVENLİK RİSKİ YARATIR KİTAP?”

Mektupta; “İçinde Atölye şefinin de yer aldığı Eğitim Kurulu toplandı, 10 kitap, 10 dergi sınırı ile dışarıda esen bilgi ve kitap düşmanlığına hapishaneden ses verdi. Gerekçe malum, aramaları zorlaştırıyor, güvenlik riski yaratıyormuş! ‘Kurt kararı vermiş, kuzuyu yiyecek, suyu mu bulandırıyorsun’ demesinden bir farkı yok bu gerekçenin. Kitap sayfalarının arasında ne aranır, ne bulunur bilgiden, yazıdan başka? Ya nasıl bir güvenlik riski yaratır kitap?”

DİNİ KİTAPLARA SINIR YOK

Mektupla ulaşan bilgilerde bir diğer dikkat çekici nokta da, dini kitaplar için herhangi bir sayı sınırlamasının getirilmemesi. Hapishane Eğitim Kurulu’nun kararında ibadet için gerekli olan dini kitaplarda sınırlama olmayacağı da özellikle belirtilmekte.

“DUYUN, BİLİN İSTEDİK”

Seyfi Polat mektubunda devamla, “Duyun, bilin istedik: yarın yağma edilircesine toplanacak kitaplarımız, vermeyeceğiz elbette, zorla almak isteyecekler. Duymakla, öğrenmekle kalmayın istiyoruz, duyurun, bildirin, taraf olun, tavır alın.”

Tekirdağ F tipinden yapılan çağrının yanı sıra, İHD İstanbul Şubesi de, herkesten Adalet Bakanlığı’na, Ceza Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü’ne, F Tipi hapishanelere faks göndermesini ve faksta “F tipi hapishanelerde kitaplara özgürlük, kitap sınırlamasına hayır!” yazılmasını istedi.

 

İHD’nin verdiği iletişim bilgileri şöyle:

TC ADALET BAKANLIĞI CEZA VE TEVKİF EVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Faks: (0312) 419 33 70

Tel: 0312 204 10 00

E-posta: [email protected]

 

TC ADALET BAKANLIĞI

[email protected]

Tel  : (0312) 417 77 70

Faks: (0312) 419 33 70

 

TEKİRDAĞ 2 NO’LU F TİPİ HAPİSHANESİ

telefon: 0282 234  12 82