Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi’nin (AGITPA) 22. Genel Kurulu kapsamında düzenlenen “Diyalog ve İşbirliğinin Artırılması: Irkçılık, Yabancı Düşmanlığı ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Dünyaya Ortak Bir Mesaj” başlıklı oturum, dün Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Salonu’nda gerçekleştirildi.

“Yahudi, Ermeni, Rumsanız Gezi eylemlerinde aktif rol almanızı anlayışla karşılarım” sözleriyle gündeme gelen Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Bölüm Başkanı Ahmet Atan’a bir tepki de burada gösterildi.

Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva, buradaki konuşmasında diyalogun, farklılıklar, barış ve işbirliği içinde birlikte var olmanın aracı olduğunu belirterek “Temel amaç, birlikte barış içinde yaşama kültürü oluşturmaktır. Diyalog, bunların yollarından sadece biridir” dedi.

PROFESÖR ZAT...

Birlikte var olma kültürünün, bu konuda ortak istek ve iradenin bulunduğu ortamda yaşayabileceğine ve bunu kayda geçirmek gerektiğine işaret eden Haleva, şunları söyledi:

“Beni üzen, hatta bir ölçüde hayal kırıklığına da sevk eden bir olayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Çok muteber üniversitelerimizden birinde, taşıdığı unvana bakarak kendisinin çağcıl bir aydın olabileceğini düşündüğümüz ve çağcıl, aydın gençler yetiştirilmesinde birincil önemde etkili olabileceğini sandığımız profesör sıfatlı bir zat, geçenlerde Taksim gösterilerine katılanlara hitaben: ‘Yahudi, Ermeni ve Rumsanız, Gezi eylemlerinde aktif rol almanızı, anlayışla karşılıyorum. Lütfen, soyunuzu araştırın’ demiş, diyebilmiştir. Toplumsal barış ve uzlaşmaya, birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyulan bir zamanda, olayların hiç ilgisi yokken, dinsel etnisite ayrımcılığı ve ötekileştirme temelli yorumlamanın, kime ne faydası olabileceğini takdirlerinize sunmak istiyorum. Kuşkusuz, bu durumu genelleştirecek değilim ama bu, herkese, öğrenimli çevrelerde bile daha ne kadar çok çalışmamız gerektiğini gösteriyor olsa gerek.” (Milliyet)