Zan Sosyal Siyasal İktisadi Araştırmalar Vakfı’nın yürüttüğü, Şengalli Ezidiler” adlı fotoğraf sergisi Diyarbakır’da başlıyor.

Ezidilerin 73. Fermanı: Şengal Soykırımı projesi kapsamında hazırlanan “Kendi Topraklarında Yabancı: Şengalli Ezidiler” adlı fotoğraf sergisi 18 Haziran 2016 Cumartesi günü Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sergi Salonu’nda açılıyor.

Ezidilerin 73. Fermanı: Şengal Soykırımı projesi, 3 Ağustos 2014’de IŞİD tarafından başlatılan saldırılar sonucunda yaşananları, soykırımdan kaçışı ve kamplardaki yaşamı belgelemek amacıyla planlandı.

Tarihleri boyunca inançlarından dolayı saldırıya, katliamlara maruz kalmış bir halk olan Ezidiler yaşadıkları bu son saldırıyı 73. Ferman olarak tanımlıyor.

Ferman kelimesinin bu topraklarda yaşayan halkların hafızasında katliamla, soykırımla eş değer kullanıldığı 1915 gibi birçok tarihsel olayda karşımıza çıkıyor.

Şengal’de IŞİD üyelerinin Ezidi halkına karşı uyguladığı şiddet; bir halkı, bir coğrafyayı, bir inancı, bir kültürü, bir yaşam tarzını tümüyle yok etmeyi hedefleyen, farklı yöntemlerin bir arada uygulandığı komplike bir saldırı olarak karşımızda duruyor.

Bu saldırı sonucunda Mezopotamya’nın kadim inançlarından biri kendi öz coğrafyasıyla birlikte yok olmakla karşı karşıya kalmış durumdadır.

Zan Vakfı bu projeyle, Ezidi halkının maruz kaldığı bu büyük felaketi, bizzat bu saldırıya maruz kalmış insanlarla sözlü tarih yöntemine dayalı derinlemesine görüşmeler yaparak belgelemek ve ulusal ve uluslararası kamuoyunun duyarlılığını artıracak etkinliklerle (kitap, konferans, resim sergisi, atölye çalışması gibi) görünür kılmayı amaçlıyor.

Bu çerçevede, Batman, Siirt ve Diyarbakır kamplarında yaşayan Ezidiler ile görüşmeler yapıldı.

Kamplarda yapılan birebir tanıklıkların anlatıldığı görüşmelere paralel olarak fotoğraf sanatçısı Fatma Çelik’in objektifinden Ezidilerin kamp yaşamları fotoğraflandı.

Katliam, yerinden edilme, göç, topraklarına geri dönüş, yabancılık ve kamp hayatı gibi temalara odaklanan "Kendi Topraklarında Yabancı: Şengalli Ezidiler" adlı fotoğraf sergisi 18 Haziran 2016 Cumartesi günü saat 15:00’te Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sergi Salonu’nda açılacak. Sergi 18-28 Haziran 2016 tarihleri arasında konuklarını bekliyor.

Zan Vakfı’nın yürüttüğü Ezidilerin 73. Fermanı: Şengal Soykırımı Projesi, Açık Toplum Vakfı ile Heinrich BöllStiftung Derneği’nin desteği ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile yürütülmekte.

(Demokrat Haber Merkezi)