D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Prof. Widi Agoes Pratikto, dünyanın yeni bir gıda kriziyle karşı karşıya olduğunu belirterek, buna önlem olarak D-8 ülkelerinin "Tohum Bankası" Projesi başlattıklarını bildirdi. Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya'dan oluşan gelişmekte olan 8 ülke D-8 sekreteri Prof. Widi Agoes Pratikto, açıklamalarda bulundu.

 

Endonezya'da, Bangladeş'de ve Pakistan'da çok büyük bir nüfusun olduğunu hatırlatan Pratikto, muhtemel bir gıda krizinde "Tohum Bankası" projesinin, gıda krizinin en hafif şekilde atlatılmasını sağlayacağını kaydetti. Pratikto, 8 farklı tohumda büyük stoklar yapılacağını dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Gıda güvenliği konusunda çok ciddiyiz. Çünkü dünya bir gıda kriziyle karşı karşıya. Projemiz kapsamında D-8 üyesi ülkelerde tohum bankaları kurulacak. Bu konuda daha önce 8 ürün saptanmıştı ancak şimdilik öncelikli olarak 3 ürün belirlendi ve bunlar buğday, mısır ve çeltik oldu. Bu ürünlere yönelik stok yapılacak.

 

Türkiye, eylül ayı sonuna kadar kendi tohum bankası ile ilgili bir taslak hazırlayacak. Bu taslağı diğer ülkelere de sunacak. Diğer ülkeler de bunu baz alarak tohum bankası taslağını hazırlayacaklar. Gerekli fonların bulunması doğrultusunda da bankalar kurulacak. Tohum Bankası kapsamında 3 hafta önce İzmir'de 3. Çalışma Toplantısı yapıldı. Dünyada yaşanması muhtemel gıda krizlerini D-8 ülkelerinin en az zararla atlatmasını sağlayacak çok büyük ve önemli bir proje. Önümüzdeki yıllarda sonuca varacağımızı düşünüyorum. Burada projenin gerçekleşmesinde inisiyatif alan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın büyük katkısını da vurgulamak istiyorum." (Milliyet)