Alican Uludağ / Cumhuriyet

Sayfı Sarısülük, oğlu Ethem’i vurarak öldüren polis Ahmet Şahbaz’ın tutuklanmasıyla ilk kez önceki gece rahat bir uyku uyudu. Çok sevinçli olduğunu söyleyen Sayfı Ana, “Kafamı ilk kez yastığa rahat koydum. O katil cezaevinde delikte çürüsün” dedi. Tahliye kararının ardından soluğu Hatay’da alan Sarısülük, oğullarını yitiren diğer Gezi annelerini yalnız bırakmadı.

Annesinin “babayiğidi” olan Ethem Sarısülük, Türkiye’yi ayağa kaldıran Gezi direnişi sırasında en ön saflarda mücadele ederken 1 Haziran 2013 tarihinde polis Ahmet Şahbaz’ın silahından çıkan tek kurşunla ağır yaralandı. Sarısülük, hastanede ölümle mücadele ederken onu vuran Şahbaz ise elini kolunu sallayarak geziyordu. Ethem 13 gün dayanabildi ve doğum günü olan 14 Haziran’da yaşamını yitirdi. Ancak onu vuran polis halen adalet önünde değildi. Ethem’in cenazesinin dahi vurulduğu yere götürülmesine devlet izin vermedi.

Ethem toprak altına girerken, herkes onun katilini arıyordu. 24 Haziran’da Cumhuriyet olarak Ethem’in annesi Sayfı Sarısülük ile röportaj yapmaya gidecektik. Buluşma saatini beklerken katil zanlısı Ahmet Şahbaz’ın adliyeye getirildiği ve mahkemeye çıkarıldığı haberi geldi.

Soruşturmayı yürüten savcı, katil zanlısı Ahmet Şahbaz’ı Ethem’in ölümünden ancak 23 gün sonra bulabilmişti! O gün mahkemeye çıkartılan Şahbaz, meşru müdafaa gerekçesiyle serbest kaldı. Herkes bu kararın şokunu yaşarken Sayfı Sarısülük’ün oturduğu Batıkent’e doğru yol aldık. Sayfı Ana’nın hiçbir şeyden haberi yoktu, bizi kapıda karşıladı. Ancak bu kötü haberi nasıl vereceğimizi bilmiyorduk.

“Adliyeden geliyorum. Oğlunu vuran polis serbest kaldı az önce” deyince Sayfı Ana, yüzüme baktı, sustu; karşıda masanın üzerinde duran oğlunun fotoğrafına baktı ve derinlere daldı... Ve Sayfı Ana’nın ağzından sadece iki söz dökülebildi: “Oğlum, yine ciğerimi yaktılar. Katil polis tutuklansaydı, biraz olsun yüreğimin ateşi soğurdu...”

YÜZÜ HİÇ GÜLMEDİ

İşte o tarihten bu yana Sayfı Sarısülük’ün yüzü hiç gülmedi. Oğlunu öldüren polisin duruşmalarına ısrarla katıldı, tutuklanması için mücadele etti ancak her defasında eli boş döndü. Ta ki 7 Temmuz’daki 6. duruşmaya kadar... Savcı “Olay meşru müdafaa değil, olası kastla adam öldürme vardır” deyip tutuklama talep etmesi üzerine mahkeme, Şahbaz’ın tutuklanmasına karar verdi.

Bu karar biraz da olsun Sayfı Ana’nın yüreğindeki ateşi soğuttu. Artık yüzü gülen Sayfı Sarısülük, tutuklama kararından sonra Gezi’de evlatlarını yitiren diğer annelere destek olmak için Hatay’a gitti ve önceki gece ilk kez huzurlu bir uyku uyudu. Dün sabah aradığımız Sayfı Sarısülük, şunları kaydetti:

“Çok sevinçliyim. Kafamı ilk kez yastığa rahat koydum ve ilk kez rahat uyku uyuduk. O katil delikte çürüsün. Eğer bir gün cezaevine ziyaretine gidersem yüzüne tüküreceğim. Bir de utanmadan mahkemeden kaçıyor. Yüzümüze bakacak surat yok...”