Patrik II. Mesrob Mutafyan’ın 2008 yılında hastalanması üzerine yedi yıldır patriğini seçemeyen Türkiye Ermenileri Patrikhanesi Ruhaniler Genel Meclisi, Patrik seçimi için başvuru yapılacağını duyurdu.

Türkiye Ermenileri Patrikhanesi Ruhaniler Genel Meclisi, Patrik II.Mesrop’un 7 yıldır görevini yerine getiremediği için, kilise geleneklerine dayanarak emekli edilmesine karar verdi ve Patrik seçimi için başvuru yapılacağını duyurdu.

Patrik II. Mesrob Mutafyan’ın 2008 yılında hastalanması üzerine patrik seçimi yapılamıyor. Çünkü patrik seçimi için ya patriğin ölmesi ya da istifa etmesi gerekiyor.

Ancak Mutafyan’ın hastalanması işleri zora soktu. "Seçim olacak mı olmayacak mı” tartışmalarıyla geçen iki yılın ardından Haziran 2010’dan itibaren İstanbul Valiliği kararıyla Aram Ateşyan Patrik vekilliğine getirildi.

Uygar Gültekin’in Agos’taki haberine göre, Türkiye Ermenileri Patrikhanesi Ruhaniler Genel Meclisi, Patrik II.Mesop’un yedi yıldır görevini yerine getiremediğine, adli tabiplik raporlarına göre iyileşme ihtimali olmadığına dayanarak emekli edilmesine karar verdi, Habere göre, Ermeni toplumunun kanaat önderleri seçim sürecinin hızla başlatılması gerektiği konusunda hemfikir.

Hukukçular seçim için izne gerek olmadığı, yazılı bir bildirim yapılarak seçim sürecinin başlatılması gerektiğini savunuyor. Patriklik seçimi konusunda, Ruhaniler Genel Meclisi’nin aldığı kararın ardından seçim sürecini idare etmek için müteşebbis heyeti oluşturulması gerekiyor.

Seçim sürecine ilişkin başvuru yapılması ve Ermeni toplumunun delegelerinin belirlenmesi gibi süreçleri Müteşebbis Heyet yürütüyor. 16 Aralık 2009 yılında Müteşebbis Heyet oluşturulmuştu.

Seçim süreci konusunda uzun süredir mücadele eden ve Müteşebbis Heyeti’nde bulunan avukatlar Setrak Davuthan ve Sebu Aslangil, heyetin halen görevde olduğunu söyledi.

ATEŞYAN: İZİN BEKLENECEK

Başepiskopos Aram Ateşyan, son gelişmeyle ilgili olarak şunları söyledi, “Tekrar müracaat edeceğiz. Eskiden nasıl olduysa seçim yine öyle olacak. Aynı şekilde yürütülecek. İzin ne zaman gelir belli değil. Bir ay da olabilir, üç ay da olabilir. Hiç olmayabilir de. Çalışmalar ondan sonra başlayacak. Ortada herhangi bir şey yok. İzin gelmeden kimse bir şey yapmayacak”

MAŞALYAN: KASIMDA BAŞVURU YAPILACAK

Ruhaniler Genel Meclisi’nin karar aldığı toplantıya başkanlık eden Episkopos Sahag Maşalyan, Kasım ayında seçim için başvuru yapılacağını söyledi. "Patrik emekliye ayrılmıştır ve bu yüzden makam boştur.

Makam boş olduğuna göre yeni bir patrikle doldurulması gerekir. Devlete başvuru mektubu kaleme alınacaktır. Bu mektup devlete teslim edildikten sonra artık ne bizim patrikhanemizin ne de cemaatimizin sorumluluğu var. Yani top artık devlettedir. Dilekçeyi vereceğiz ve bekleyeceğiz. Ardından devletten gelecek yanıtı bekleyeceğiz. Kasım ayı içerisinde dilekçe valiliğe teslim edilecek.”