HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Ermenileri hedef alan ifadelerine ilişkin açıklama yaptı.

Paylan, açıklamasında Erdoğan'ın 3 Nisan’da gerçekleştirdiği basın toplantısında Brookings Enstitüsü’nde yaşananları şu şekilde ifade ettiğini hatırlattı: “Brookings Enstitüsü’nde vereceğim konferans öncesinde, legal görüntüde illegal bir örgüt görüntüsü veren ‘Paralel Devlet Yapısı’nın temsilcilerini gördüm. Sadece Türkiye’deki terör örgütleri değil, Ermeni ASALA örgütü de oradaydı, bunlar da oradaydı."

Paylan, Davutoğlu'nun ise 27 Şubat’ta Bingöl’de yaptığı bir konuşmada HDP’yi kastederek “Ermeni çeteler gibi Rusya’yla işbirliği yapıyorlar. Gidip Moskova'da temsilcilik açıyorlar” ifadesini kullandığına dikkati çekti.

ERMENİ TOPLUMU KRİMİNALİZE ETMEYE ÇALIŞILMAKTADIR’

"Cumhurbaşkanı ve Başbakan, bu ifadeleri ile artık azınlık statüsünde olan Ermeni toplumunu hedef haline getirmektedirler. Bir toplumun adının 'örgüt', 'çete' gibi kelimelerle mütemadiyen bir arada kullanılması bahsi geçen Ermeni toplumunu kriminalize etmeye çalışmaktır" diyen Paylan, şunları kaydetti: "Abluka altındaki kentlerde, güvenlik güçlerince yazılan duvar yazılarında da gördük ki, Türkiye’de 'Ermeni' kelimesi halen bir küfür olarak kullanılmaktadır. Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın ifadeleri ise bu gibi olayları desteklemekte, Ermenileri hedef alan, tehdit eden kişileri cesaretlendirmektedir. Ayrıca bu ifadeler, nefret söyleminin ilk hedefleri arasında yer alan, saldırılara maruz kalan ve hatta nefret cinayetleriyle kayıplar veren bir toplum olarak Ermenilerin tedirginliğini artırmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Ermeni bir milletvekili olarak, Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın bu ifadelerini kınıyorum."