Yedi yıldır beklenen Patriklik seçimi yine bir sonraki yıla kaldı, vakıf seçimlerini düzenleyen yönetmelik bu yıl da yayımlanmadı, azınlık okullarının statü sorunu ve ‘iktisadi işletme’ muamması da 2016’ya devroldu.

Agos gazetesinin derlemesi şöyle: 
Yılsonunda muhasebe yapmak, defterleri kapamak gelenektendir. 2016’ya girerken, Ermeni toplumunu ilgilendiren gelişmeleri aktardığımız Agos toplum sayfalarına yıl boyunca yansıyanları derledik. Patrik seçimi yılın ilk yarısında gündemde önemli yer tutarken, toplumdan yükselen yoğun talepler ‘Patrik Genel Vekili’nin İstanbul Valiliği’ne verdiği dilekçeyle bertaraf edildi. Yedi yıldır beklenen Patriklik seçimi yine bir sonraki yıla kaldı, 2013’ten bu yana yapılamayan vakıf seçimlerini düzenleyen yönetmelik bu yıl da yayımlanmadı, azınlık okullarının statü sorunu ve ‘iktisadi işletme’ muamması da 2016’ya devroldu.

Ateşyan söz verdi

Başepiskopos Ateşyan, 6 Ocak’ta düzenlenen Dzınunt resepsiyonunda, bir önceki yıl büyük tartışmalara yol açan patrik seçimi konusunda çalışma yaptıklarını açıkladı. Ateşyan, konuşmasında ayrıca, Patrikhane’nin bilançosunu şeffaf bir şekilde açıklayacağını söyledi. Ancak, patrik seçimi için atılan adım göstermelik kalırken, yıl boyu, bilanço konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı. Aynı kabulde, Vakıflar Genel Meclisi Azınlık Vakıfları Temsilcisi olarak görevine başlayan Toros Alcan, dinî liderler tarafından tebrik edildi.

6 Şubat sayısında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Tuzla’daki inşaat alanında Ocak ayında bulunan tarihi mezar taşlarına ilişkin haber yer aldı. İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne nakledilmesiyle, Garabed Balyan ve Simon Amira Dadyan’a ait oldukları anlaşılan mezar taşlarının, Üsküdar’daki Surp Garabed Mezarlığı’nda bulunan, Balyanlar’a ait anıt mezara taşınması için çalışmalar sürüyor.

Başbakan’ın daveti

13 Şubat sayısında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun azınlık mensuplarına verdiği davete dair haber öne çıktı. 11 Şubat Çarşamba günü Ankara’da yapılan buluşmada, azınlıklara ilişkin birçok sorun derinlemesine tartışıldı; Başbakan Davutoğlu’nun “Siz bu toprakların asli çocuklarısınız” , “Diasporalar bizim diasporalarımızdır” gibi sözler söyledi.

20 Şubat tarihli Agos ‘Artık bahane kalmadı’ manşetiyle çıktı. Bir hafta önce Başbakan Davutoğlu’nun azınlık mensuplarına verdiği davette Patrik seçimi yapılamaması gündeme gelmiş ve Patrik Mutafyan’ın görevini sürdüremeyeceğine dair bir sağlık raporuyla, seçimlerin yapılabileceği ifade edilmişti. Devletin en üst kademesinden gelen bu açıklama, mevcut durumu sürdürmek için “Devlet istemiyor” bahanesine sığınanların gerekçesinin kalmadığını ortaya koydu.

Yönetmelik taslağı hazır

27 Şubat tarihli Agos’ta, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, iptal edilen seçim yönetmeliğini de kapsayan, ayrıntılı bir röportaj yayımlandı. Ertem, yönetmelikle ilgili üç ayrı taslak hazırladıklarını ve bu taslağı, kanun yapmak üzere, karar verici mercilere teslim ettiklerini belirtti.

13 Mart’ta, Ermenistan’da yayın yapan hetq.am haber sitesi, Patrik Genel Vekili Ateşyan’ın, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun cemaat mensuplarına verdiği davette gündeme gelen ‘sağlık raporu’ formülüne “Tarihte böyle bir örnek görülmedi. Bir sağlık raporu Patriği nasıl görevinden alabilir?” sözleriyle itiraz ettiği haberi yer aldı.

Mart ayında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Hrant Dink Okulu’na yaptığı erzak yardımı, faaliyetlerine sözlü izinle devam eden okulun, bir kat daha meşrulaşmasına katkıda bulundu. Ermenistan’dan göç etmiş ailelerin çocuklarının okuduğu okula İstanbul Ermeni toplumunun desteği de, bu gelişmenin ardından arttı. Ermeni toplumu 2008’den beri Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi’nin bodrum katında eğitim gören çocuklar için, gereken ölçüde sağlıklı bir ortam sağlayabilmiş değil. Mevcudu 150’ye ulaşan okulun son durumunu, 13 Mart sayısında yaptığımız haberle toplumun gündemine taşıdık.

24 Nisan’da ne yapılacak?

16 Mart’ta yapılan VADİP toplantısında, Başepiskopos Ateşyan’ın 24 Nisan’dan sonra patrik seçimi için başvuru yapacağını söylediği belirtildi. Aynı tarihte, Ermeni toplumu açısından bir diğer önemli gelişme de Üç Horan Kilisesi Vakfı’ndan üç yönetim kurulu üyesinin görevlerinden istifa etmesi oldu.

20 Mart tarihli Agos’ta yer alan en önemli haberlerden biri, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yıllık denetimlerinin ardından bazı Ermeni okullarına gönderdiği yazı oldu. Yazıda okulların bir tercihte bulunarak ‘iktisadi işletme’ ya da ‘hayrat’ olarak faaliyetlerine devam etmeleri gerektiği ifade ediliyordu. Bu yazıdan yola çıkan Maliye Bakanlığı müfettişleri, yıl içinde, Cumhuriyet tarihinde ilk kez olmak üzere, dört Ermeni okulunda denetim yaptı. Sorun çözülmedi, halen askıda bekliyor.