Malatya'da Ermeni mezarlığı içine yapılan gasilhane, bekçi konutu ve son dua yeri inşaatı tamamlandı.

Kiltepe Mahallesi'nde bulunan Ermeni mezarlığına Malatyalı Hayırsever Ermeniler Derneği'nin (HAYDER) talebiyle, Malatya Belediyesi tarafından; gasilhane, bekçi konutu ve son dua yeri yapıldı.

2 Şubat 2012’de Malatya Belediyesi ekiplerince, gasilhane, bekçi konutu ve son dua yeri yıkılmıştı. Medyanın büyük ilgi gösterdiği yıkıma sivil toplum örgütlerinden, muhalif siyasi partilerden, hatta Başbakan'dan da tepki gelmişti.

Bunun üzerine Malatya Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü imzasıyla gönderilen basın bülteninde, yıkımın sadece bekçi konutu bölümüyle sınırlı olması gerekirken yanlışlıkla binanın tümünün yıkıldığı, yanlışlığın telafisi için binanın yeniden yapılacağı ifade edilerek, "Sadece, bahsi geçen bekçi evinin yıkımı için mezarlığa giden belediyemiz yıkım ekipleri arasındaki iletişim kopukluğundan kaynaklanan bir hatadan dolayı, inşaatın tamamı yıkılmıştır. Belediyemizin yetkili organlarının bilgisi ve inisiyatifi dışında inşaatın tamamını yıkan ilgili personel hakkında da idari tahkikat başlatılmıştır. Bu coğrafyada yaşayan hiçbir etnik ve dini gruba yönelik, ayrımcı bir tavrımızın olması kesinlikle söz konusu değildir. Ermeni vatandaşlarımızın da bütün vatandaşlarımız gibi gönül rahatlığı ile inançları doğrultusunda definlerini yapabilmeleri için gerekli olan gasilhane ve müştemilatının yapımı hususunda her türlü kolaylık ve yardımın da belediyemiz tarafından sağlanacağı hususu saygıdeğer kamuoyuna duyurulur" denilmişti.

Ermeni mezarlığındaki yıkımın ardından verilen söz yerine getirilirken, gasilhane ve son dua yerinden oluşan birleşik yapı ile bekçi konutu, Malatya Belediyesi'nce yaptırılarak kullanıma hazır hale getirildi.

Elektrik, su, doğalgaz abonmanlıkları ve çevre düzenlemesi de yapıldıktan sonra Malatyalı Ermeni vatandaşların kullanımı için Malatya Belediyesi'nden Malatya HAYDER'e anahtar tesliminin yapılacağı bildirildi.

MAHALLELİ NE DİYOR?

Bu arada, Kiltepe Mahallesi'nde 8 yıldır berberlik yapan Yusuf Aktürk adlı vatandaş, herkesin inancına saygı duymak gerektiğini söyleyip, "Mahalle olarak bundan rahatsız değiliz" dedi.

21 yıldır mahallede oturan Celal Demirtaş ise, "Daha önceden yapılan sansasyonel olaylarda mahallemizin suçu yoktu. Malatya Belediyesi yanlışlıkla yıktığı binayı yeniden yaptı" diye konuştu.

41 yıldır mahallede yaşayan Ahmet Yücekaya da, "Onların dini kendilerine, bizim dinimiz kendimize. Onlardan rahatsızlık duymuyoruz" şeklinde konuştu.

AK PARTİLİ BELEDİYE YIKTI, AK PARTİLİ ESKİ YÖNETİCİ YAPTI

Malatya Belediyesi’nin “yanlışlıkla” gerçekleştiğini söylediği yıkımın telafisi için çıkılan ihalede 6 teklif geçerliği sayıldı. 157 bin TL ile en uygun teklif veren eski Ak Parti Malatya merkez ilçe başkan yardımcısı Gazi Ergün ihaleyi kazanarak işe başladı. Ak Partili belediyenin yıktığını başka bir AK Partilki yapmış oldu, ancak bu 157 bin TL’ye mal oldu.

Bu arada Surp Yerrortutyun Ermeni Kilisesi ile 4. yüzyıldan kalan Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Manastırı’nda yapılan yenileme çalışmaları ise devam ediyor.

AÇILIŞ 29 HAZİRANDA

Taraf’a konuşan MalatyaHAYDer Başkanı Hosrof Köletavitoğlu, inşaat çalışmalarının tamamlandığını, mezarlıktaki son dua yerinin 29 Haziran cumartesi günü kullanıma açılacağını belirtti.

2011 yılından itibaren Malatya’ya kültürel turlar düzenlemeye başladıklarını ve bunu gelenekselleştirmek istediklerini kaydeden Köletavitoğlu şunları söyledi: “Bu yılki turumuz 29 haziran 4 Temmuz tarihleri arasında olacak. Bu vesileyle Malatya Ermeni Mezarlığı’nda inşaatı tamamlanan son dua yerinde tüm müteveffa Malatyalılar için toplu dua etme imkanı da bulacağız. Tur kapsamında ayrıca yenileme çalışmaları süren Surp Yerrortutyun Ermeni Kilisesi ile Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Manastırı başta olmak üzere, Orduzu, Karakaya Baraj Gölü kıyısı, Küllü Mağara, Darende Levent Vadisi, Gürpınar Şelalesi, Hekimhan’daki kiliseler, Güzelyurt Köyü eski kilisesi, Arapgir yöresi ve kilisesi ziyaret edilecek.”

Tur hakkında 0212 296 93 47 veya 0554 364 11 52 numaralarından detaylı bilgi alınabilir. (Taraf)