Malatya’da Ermeni mezarlığı içinde yaptırılan bekçi konutu, gasilhane ve son dua yerini belediye yıkım ekipleri yıktı. Belediye Başkanı Çakır, yıkımın yanlışlıkla olduğunu belirtirken, HAYDER Başkanı Köletavitoğlu, "Ölülerimiz kimi korkuttu" dedi.

 

Malatyalı Ermenilerin bağışlarıyla Ermeni mezarlığı içinde yaptırılan bekçi konutu, gasilhane ve son dua yeri, Malatya Belediyesi yıkım ekipleri tarafından dün yıkıldı.

 

Kent merkezindeki Kiltepe Mahallesi'nde bulunan Ermeni Mezarlığı'nda yer alan bekçi evi, gasilhane ve son dua yeri Malatya Belediyesi'nin yol yapımı çalışması sırasında zarar görünce kullanılamaz hale geldi. Bunun üzerine Malatyalı Hayırsever Ermeniler Derneği (HAYDER) yöneticileri Malatya Valisi Ulvi Saran ve Belediye Başkanı Ahmet Çakır'la görüşerek yeni bir inşaat yapmak istediklerini bildirdi.

 

Görüşmeler sonunda Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın verdiği sözlü izinle mezarlıkta yıkılan gasilhane ve son dua yeriyle birlikte bekçi evinin tek yapı halinde inşasına yeniden başlandı. İstanbul'daki Ermeni Patrikhanesi'nin restorasyonunu gerçekleştiren ödüllü mimar Kevork Özkaragöz'ün hazırladığı proje 3 ay önce başlayan çalışmalarda kaba inşaat tamamlandı.

 

İstanbul'da kurulan Malatya Hayırseverler Derneği (HAYDER), binanın projesini Malatya Valisi, Belediye Başkanı ve Koruma Uygulama ve Denetim Birimi'ne bir yıl önce (KUDEB) sundu.

 

Hala az sayıda Ermeni yaşayan Malatya'daki bu binanın yapımı için Ermeniler'den 120 bin lira toplandı.

 

"İNŞAATLA İLGİLİ ÇOK ŞİKAYET ALDIK"

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, kısa bir süre önce, HAYDER üyelerinden birine, "Mezarlık'taki inşaatla ilgili şikâyetler var, bekçi konutunun çatısını biraz alçaltın" dedi.

 

Çatının aşağı indirilmesi kararını alıp, işleme başlayan HAYDER, yoğun kar yağışı nedeniyle çalışmalara bir süre ara verdi. Dün, mezarlığa gelen belediye ekibi, çevredekilere, bir, iki duvarı yıkacaklarını söyleyerek gasilhane ve son dua yerini yıktı.

 

Çakır, Fransız Senatosu'nun karardan sonra inşaatla ilgili çok sayıda şikâyet dilekçesi geldiğini belirterek şöyle konuştu:

 

"Orada yürüyen inşaatın yasal niteliği yoktu; şikâyetleri dikkate almak zorundaydık. Ancak sadece, yüksek bir yapı halini alan bekçi konutunun alçaltılmasıyla ilgili bir karar aldık. İmar Müdürü ile yıkım ekipleri arasında bir iletişim kopukluğu olmuş ve ekipler gasilhane ile son dua yerini de yıkmışlar. Bu hiç istediğimiz bir durum değil. Kendimizi mahcup hissediyoruz. Soruşturma başlattık. Gerekirse bu iki yapıyı biz yeniden yaparız."

 

"ÖLÜLERİMİZ KİMİ KORKUTTU?"

HAYDER Başkanı Hosrof Köletavitoğlu, bürokrasinin kendilerine verdiği güvenin yıkılmış olduğunu söyledi.

 

"Kim, neden dolayı, nasıl rahatsız oldu? Neye tahammül edemediler? Bunu anlayabilmemiz çok güç. Ölülerimiz kimleri korkuttu? Onlara olan saygımız kimleri rahatsız etti? Çok üzgünüz. Zaten yaralıydık, daha da yaralandık. Bizler, yıllardır Malatya'dan uzakta yaşayan; ama kopamayan, kopmayı göze alamayan Malatyalılar, evimizi ziyaret eder gibi kucağımızı, yüreğimizi açarak Malatya'ya gitmiştik. Öyle de karşılanmıştık. Şimdi ne oldu da tavır değişti, anlayamıyoruz."

 

HAYDER: AYNISINI YAPMAK İSTİYORUZ

Yıkım haberini telefonla öğrenen Malatyalı Hayırsever Ermeniler Derneği Başkanı Hosrof Köletavitoğlu ise yıkımdan dolayı çok üzgün olduğunu söyledi. Köletavitoğlu "Herşey tamamen yıkıldı. Bürokrasinin bize verdiği güveni de yıktılar" dedi.

 

Aslında bu inşaatı Malatya Belediyesi'nin yapması gerektiğini belirten Köletavitoğlu, şu iddialarda bulundu:

 

"Ancak bize, 'Sizin yapmanız lazım. Biz yapamayız, siz yapın biz göz yumacağız' dediler. Biz de kendi paramızla, imkanlarımızla başladık. Bu sırada belediyeye dilekçeler gidiyor ve 'Kiliseye benziyor' diyerek şikayet ediyorlar. Projesini, ödül kazanmış bir mimarımız yaptı, ortaya çok güzel bir yapı çıkıyordu. Belediyeden bunun tepki çektiğini söylediler ve 'çatıyı kaldırın' dediler. Ancak, dilekçeler durmamış. Bu arada inşaatta sürdü. Bu sırada hava şartları nedeniyle inşaata bir süre ara verilince, başkanlıktan biri çıkıyor, 'Bir bölümünü yıkın hiç değilse, kurban diye gösterelim' diyor. Ancak buna rağmen inşaatın tamamını yıktırıyorlar."

 

Hayırsever Ermeniler Derneği Başkanı Hosrof Köletavitoğlu, pazartesi günü Malatya'ya gelerek Vali ve Belediye Başkanı ile görüşeceklerini belirterek, "Yıkılan yapının aynısını yapmak istiyoruz. Bir dolu insan bunun için katkılarda bulundu. Bu, Malatya'ya yakışmayan bir durumdur" dedi.