Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "İslam'da ibadet yeri camidir. Cemevleri kültürel mekanlardır" açıklamasına bir tepki de Alevi örgütlerinden geldi.

Alevi örgütleri İzmir Narlıdere Cemevi'nde basın toplantısı düzenledi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Servet Demir, Alevilere karşı asimilasyon ve ötekileştirmenin artarak devam ettiğini belirtti, "Bunun son örneği Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarıdır" dedi. Yapılan açıklamada, Erdoğan'ın "Türk Alevileri ve diğerleri" ayrımına da tepki geldi.

"Alevilerin ibadet yeri cemevidir. Başbakan Erdoğan bu gerçeği örtemez" diyen Demir, şöyle konuştu:

'CEMEVLERİ İBADETHANEDİR'

"Başbakan halkın dinine, ibadetine, inancına karışamaz. Hakkı da yoktur. Başbakan cemevleri konusunda Ankara 16. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin verdiği, 'Cemevleri ibadethanedir. İbadethane olmadığı konusunda değerlendirme yapılamaz' kararı yok saymaktadır."

'BAŞBAKAN ALEVİLERİ TÜRK, KÜRT VE ARNAVUT OLARAK TANIMLAYAMAZ'

"Alevilik hiçbir etnik köken ve coğrafyaya sığdırılamaz. Alevileri Türk, Kürt ve Arnuvut olarak tanımlayamaz ve kafasına göre bir coğrafyaya oturtamaz, mal edemez. Bu nedenle etnik yapı üzerinden bizi ayıran ve ayrıştıran herkes gibi, Başbakan Erdoğan da hüsrana uğrayacaktır."

ERDOĞAN'IN O SÖZLERİ: BİZİM TARZIMIZA UYGUN OLAN TÜRK ALEVİLERİ

Başbakan Erdoğan'ın konuyla ilgili açıklaması şöyleydi:

"Alevilik din değil. İslam içinde bir kurum olarak görünüyor. Net bir tanımı yok. Biz geçmişte Ali’yi çok sevenler olarak görürdük ama bunların Hazreti Ali ile alakaları yok yaşam tarzı olarak. Bizim yaşam tarzımıza uygun olan Türk Alevileri. Öbürleri ise tamamen farklı yerde. Cemevleri ibadethane değil. İslamda tek ibadethane vardır, cami. Cemevleri kültür evleridir. Alevilerin sorunları Kürtlerden fazladır söylemi de doğru değil. Onların sesleri fazla çıkıyor."