Van'a 30 km uzaklıkta olan Erçek Gölü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 2013-2014 döneminde genel avlak olarak belirlendi. Genel avlak olarak ilan edilen yerlerde isteyen rahatça avlanabilecek. Çevreciler, 200 ayrı türe ve 20 binden fazla kuşa ev sahipliği yapan Erçek Gölü’nün, genel avlak yapılmasını doğaya ve ekosisteme yapılmış en büyük saygısızlık olarak değerlendirirken, derhal bu karardan vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

‘KARAR TÜYLER ÜRPERTİCİ’

Erçek Gölü'nün genel avlak ilan edilmesine sert tepki gösteren Van Ekoloji ve Gençlik Derneği Başkanı, HDK Ekoloji Meclisi Üyesi Cevahir Yiğit Böke, "Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, canlının yaşam hakkına göz dikerek, günümüzde zevk ve hobiye dönüşmüş olan avcılığı yaygınlaştırmakla kalmıyor, Serhat bölgesindeki doğayı katletmek için uğraşıyor. Geçtiğimiz günlerde burada flamingo festivali yapılmıştı. Bu tür etkinliklerin teşvik edilmesi gerekirken ve bölgenin ekoturizm açısından değerlendirilmesi gerekirken böyle bir karar verilmesini, aklım, mantığım ve vicdanım kabul etmiyor. Bu kararı alan insanlarında zihinlerinden şüphe ediyorum” dedi.

Söz konusu kuşların geçiş döneminde Erçek Gölü’nde konakladıklarını da vurgulayan Böke şunları bebirtti:

“Burada konaklayan kuşlar, yeme-içme ihtiyacını karşılıyor. Alınan kararda kuşların zarar göreceği ortada. Bu tür kararların merkezden alınması zaten son derece handikap, Erçek'in çevresinde yaşayan insanların bu karardan haberi var mı? Burada sadece kuşlar etkilenmeyecek, insanlar da etkilenecek, bizler Serhat bölgesinde yaşayan insanlar olarak bu tür doğa kıyımlarına hep karşıyız. Hükümet son dönemde Serhat'ta sürekli doğa katilliğiyle ön plana çıkmaya başladı bu durum son derece tedirgin ediyor, bu vahşilik bizleri ürpertiyor.”

‘BU KARARI KABUL ETMİYORUZ’

Yöre halkının da bu duruma tepkili, halkın doğaya ve ekosisteme karşı duyarlı yaklaştığının da altını çizen Böke, “Böyle bir karar burada yaşayan insanları rahatsız edecektir. Bizler hem halk olarak, hem de kurumsal anlamda bu kararı kabul etmiyoruz ve kararın karşısında durup tepkimizi geri çekilmezse ortaya koyacağız. Burada sadece kuşlar etkilenmeyecek, insanlar da etkilenecek, bizler Serhat bölgesinde yaşayan insanlar olarak bu tür doğa kıyımlarına hep karşıyız. Hükümet son dönemde Serhat'ta sürekli doğa katilliğiyle ön plana çıkmaya başladı bu durum son derece tedirgin ediyor, bu vahşilik bizleri ürpertiyor” dedi.

Böke, kararın burada yaşayan insanları rahatsız edeceğini belirterek, “Bizler hem halk olarak, hem de kurumsal anlamda bu kararı kabul etmiyoruz ve kararın karşısında durup tepkimizi geri çekilmezse ortaya koyacağız,” diye belirtti. (ANF)