Esenboğa Havalimanı'ndaki çatışma sonrası idam edilen Levon Ekmekçiyan'ın mezarının taşınmasına izin çıktı. Aile cenazenin Fransa'da geleneklerine uygun defnedilmesini istiyor

Ankara Esenboğa Havalimanı'nda girdiği çatışma sonucunda idam edilen Levon Ekmekçiyan'ın mezarının taşınmasına izin çıktı.

Sabah’tan Uğur Becerikli’nin haberine göre 1982 yılında Esenboğa’da çatışmaya giren isimler arasında bulunan Ekmekçiyan'ın mezarı, ailesi tarafından Fransa'ya taşınmak isteniyordu.

Mezar yerini bulmak için harekete geçen ailenin yolu, sürecin tamamlanmasıyla aşıldı. Daha önce Sabah gazetesinin bulduğu, üzerinde taş ve yazı yer almayan Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki kabrin taşınması konusunda başvurulan İçişleri Bakanlığı, "Yetki bizde değil" yanıtını verdi.

İçişleri Bakanlığı, kabrin taşınması konusunda ailenin avukatı Eren Keskin'e, Adalet Bakanlığı'nı adres gösterdi. Adalet Bakanlığı ise mezarın taşınması konusunda kendilerinin bir yetkisi bulunmadığını, mezarlıklarla ilgili bakım, onarım, korunma gibi yetkilere yerel yönetimlerin sahip olduğunu bildirdi.

AVUKATIN GİRİŞİMLERİ

Bunun üzerine Keskin, önce Çankaya Belediyesi'ne ardından da Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne başvurarak mezar yerinin kendilerine resmi kanaldan bildirilmesini talep etti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü de daha önce Sabah'ın ortaya çıkardığı kabrin yeri konusunda avukata bilgi verdi.

Ekmekçiyan'ın kabrinin taşınması konusunda ilgili yönetmelik gereği son izin İl Sağlık Müdürlüğü'nden çıkacak.

Avukat Eren Keskin, İl Sağlık Müdürlüğü'ne de başvuruyu yaptıklarını belirterek, "Şimdi oradan gelecek yazıyı bekliyoruz. Ardından ailesi tarafından kabir taşınacak. Sorun büyük oranda çözüldü. Artık bir sorun olmasını beklemiyoruz" dedi.

ASALA ÜYESİYDİ

ASALA, yani “Ermenistan’ın Kurtuluşu için Ermeni Gizli Ordusu” adlı örgüt 1975-85 yılları arasında yaptığı silahlı eylemleriyle Ermeni Sorunu’nu dünya kamuoyunun gündemine sokmayı hedefliyordu.

Daha çok yurt dışındaki Türk diplomatlara saldırı düzenleyen Asala'nın üyesi olan Levon Ekmekçiyan ve Zohrap Sarkisyan, 7 Ağustos 1982'de Esenboğa Havalimanı'nda silahlı çatışmaya girmiş, Sarkisyan'ın da aralarında olduğu 8 kişi ölmüş, 70'den fazla kişi yaralanmıştı.

Yaralı ele geçirilen Ekmekçiyan, 7 Eylül 1982'de çıkarıldığı mahkemede idama mahkum edilirken, 28 Ocak 1983'te Ulucanlar Cezaevi'nde infazı gerçekleştirilmişti.

OLAYIN GELİŞİMİ

Bir iddiaya göre olay şöyle gelişir: 12 Eylül darbesinin başbakanı Bülent Ulusu’ya yönelik eylemleri yaşanan bir aksilik sonucu başarılamaz. Ardından iki ASALA üyesi, hiç tanımadıkları havaalanında uçak pistine giden yönü aramaya çalışırlarken, birinin içi silah dolu ağır çantasının şüphe uyandırması üzerine kontrole tabi tutulmak istenir. Bunu gören diğer arkadaşının silahını çekip havaya ateşlemesiyle, yakınlarındaki yolcu salonuna doğru koşup kalabalığa karışırlar. Bulundukları salonun iki girişine yakın durup olası saldırıya karşı mevzilenebilmek için de birbirlerinden ayrılmak zorunda kalırlar.

Düzenlenen operasyonda çıkan çatışmada Sarkisyan'ın da aralarında olduğu 8 kişi ölür, 70'den fazla kişi yaralanır.

30 YIL BEKLEDİLER

12 Eylül Askeri darbesinin ardından idam edilen Ekmekçiyan'ın ailesi, başvuruda bulunmak için 30 yıl beklemiş ve 28 Ocak'ta dilekçeyi vermişti.

Geçmişte çeşitli kaygılar nedeniyle mezarı ziyaret edemeyen aile, Ekmekçiyan'ın Fransa'da geleneklerine uygun defnedilmesini istiyor.

MEZAR TAŞI YOK

Ekmekçiyan Türkiye'de bir yakını olmadığı için Cebeci Asri Mezarlığı'nın Hıristiyanlara ait bölümüne defnedildi ve bugüne kadar da mezar taşı konulmadı. İl Sağlık Müdürlüğü'nün imzasının ardından, Ekmekçiyan'ın mezarı, fethi kabir yapılarak açılacak ve ağabeyi Hampartsum Ekmekçiyan'ın yaşadığı Fransa'ya götürülerek orada defnedilecek. (Sabah)