Eğitim-Sen İstanbul şubeleri, 4+4+4 eğitim sisteminin sonuçlarına ilişkin hazırladığı aylık raporda, okullarda yaşanan sorunların düşündüklerinden daha üst boyutta olduğunu belirtti.

Eğitim-Sen İstanbul Şubeleri, Eğitim-Sen 6 No'lu Şube binasında düzenlediği basın toplanısında, 4+4+4 eğitim sisteminin uygulamalarına ilişkin hazırladıkları raporu açıkladı.

4+4+4'TEKİ SORUN ÜST BOYUTLARDA

Açıklamayı yapan Eğitim-Sen İstanbul 8 No'lu Şube Başkanı Mustafa Turgut, daha önce yaptıkları açıklamalarda 4+4+4 eğitim sistemi ile 2012-2013 eğitim-öğretim yılının kaos ve karmaşa ortamında başlayacağını ve bir çok sorunun yaşanacağını söylediklerin hatırlatarak, okulların açılmasıyla yaşanan sorunların düşündüklerinden daha da üst boyutta olduğunu belirten Turgut, İstanbul'da yasaya uygun dönüşümün henüz yüzde 25 olduğu, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde yapılan çalışmaların sürdüğü, gelecek yıl daha bir çok okulun dönüştürüleceği bilgisini verdi.

Turgut, bu durumun öğretmen, öğrenci ve velileri ciddi anlamda kaygılandırdığını, yeniden dönüştürülecek okullardaki herkesin yeniden mağdur edileceğini, bir çok insanın hayatının ve düzeninin bozulacağını söyledi.

İSTANBUL'DA ÖĞRETMENLERİN YER DEĞİŞTİRME ORANI YÜZDE 30

4+4+4 eğitim sistemi ile çok sayıda sınıf öğretmenin norm fazlası durumuna düştüğünü belirten Turgut, İstanbul'da öğretmenlerin yer değiştirme oranının yüzde 30 olduğunu açıkladı. Turgut, ilkokul ve ortaokul olarak ayrılan bazı okullarda da yönetici normlarında boşluk oluştuğunu bildirdi.

AYNI SEVİYEDE OLMASI GEREKEN SINIFLAR ARASINDA CİDDİ FARKLAR OLUŞTU

Turgut, 60 ila 81 aylık çocukların aynı anda 1. sınıfa başlamaları nedeniyle ilkokul 1. sınıf ders programlarında da aksaklıklar meydana geldiğini, aynı seviyede olması gereken sınıflar arasında ciddi farklılıklar oluştuğunu söyledi. Faturanın ise öğretmenlere kesildiğine dikkat çeken Turgut, şöyle konuştu: "Kimi öğrenci velileri 'Sen harf öğretmiyorsan ben başlayacağım', 'Başka okullarda harf öğrenmeye başlandı, sen neden öğretmiyorsun?' diye öğretmenleri sıkıştırıyor."

'EĞİTİM MUHAFAZAKARLAŞTIRILYOR'

Bu durumun bazı okullarda öğretmene şiddet uygulama boyutlarına vardığına dikkat çeken Turgut, ayrıca tadilat çalışmaları sürerken okullarda eğitim yapılmak zorunda kalındığını söyledi. Turgut, okulların teknik alt yapılarının yetersiz olduğunu, bazı okullarda müdür ve müdür yardımcılarının bulunmadığını bildirdi. Bağcılar ilçesinde 18 okulda öğretmenlerin derslere türbanla girdiği bilgisini veren Turgut, eğitimin muhafazakarlaştırılmaya çalışıldığını ifade etti.

Turgut, "Bir kuşak gerçekten devlet eliyle eğitimsiz bırakılmakta, geleceğimiz karartılmaktadır. Bizler, bu muhafazakar, antidemokratik, ırkçı, gerici, asimilasyoncu, piyasacı eğitimin yarattığı sorunları teşhir etmeye ve buna karşı veli, öğrenci, emek ve demokrasi güçleriyle birlikte mücadele etmeye kararlıyız" dedi.

'24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜNDE RESMİ TÖRENLERE KATILMAYACAĞIZ'

Turgut, Bakırköy'de İbn-i Sina İlköğretim Okulu'nda okul çıkışlarının akşamın geç saatlerine denk gelmesinden dolayı güvenlik kaygısı duyduklarını da söyledi, bu nedenle öğrencilerin son dersten muaf olmaları talebiyle imza çalışması başlatıldığını bildirdi.

Turgut, ayrıca 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde, Eğitim-Sen olarak resmi törenlere katılmayacaklarını açıkladı. (etha)