Dönerin de kongresi olur mu? Dünyanın neredeyse her köşesinde bulup, yenilmesi mümkün olan ve henüz başka bir ülkenin, ‘bu bize ait’ diye sahiplenmediği döner için kongre yapılacak. Dünya Döner Kongresi, Türkiye’de yapılacak, hem de dördüncü kez. 

 

İrfan Söyler, Türkiye dahil 40 ülkeyi 200’ü aşkın şehri dolaştı. Dönere hammadde sağlayan, döner üreten, toptan satan, lokantasında halka sunan ve bütün bu serüven içerisinde peçetesinden makina üreticisine, kesimhaneden, baharat ve katkı maddesi üreticisine kadar herkes ile konuştu, dinledi, sahibi olduğu Türkdöner Dergisi'nde, turkdoner.com’da yazdı. Ve dağınık coğrafyadaki bu işadamlarımızı 3 defa Antalya’da 5 yıldızlı otellerde biraraya getirdi.

 

Zor görünen bu süreç başarı ile sonuçlandı. Yüzlerce işadamı çağrıya kulak verdi. Tanışmak için, birlikte yarınlara yürümek için, eksiklerini görmek için, Bilgi ve tecrübe birikimlerini başkalarına aktarmak için geldiler.

 

KONGRE YAPMA İHTİYACININ DOĞUŞU

Büyük yatırımlar, devlet destekleri, maliyetli PR araştırmaları ile oluşturulan markalar o ülkenin kültürünün öncülüğünü yaptığını belirten Söyler, "Bütün uygarlıklar kendilerini dünya milletlerine tanıtacak marka ve ürün peşinde koşarlar. Bir kültürü ifade etmenin en kestirme yolu şüphesiz yemektir.  Kültürler savaşının yaşandığı günümüzde kendini markalar ile öne çıkarmak isteyen devletlerin en büşük silahı yemek markalarıdır" dedi.

 

DÖNERİN SORUNLARI

İrfan Söyler dönerin sorunlarını "Döner sektörü bireysel, bölgesel ve global sorunlar içerisinde. Anlamsız rekabet ortamı; büfe, lokantaların vurdum duymazlığı ve buna çanak tutan gereksiz rekabet şartları; toptancılarların sürekli fiyatı aşağı çekme gayretleri, üretim maliyetlerinin artmasına karşın ürüne zam yapamama, et toptancılarının tekelci yaklaşımları, markalaşma zaafiyeti, bütün bunlara ilave olarak bölgesel ve ülke çapında döner ismine ve şirketlerine gösterilen ön yargı, destek yerine engel olunma gayretleri..." diye özetliyor.

 

DÜNYA DÖNER KONGRESİNDE NELER VARDI?

İrfan Söyler, toptancıların, üreticiler ile, restaurant sahipleri ile, et üreticileri ve toptancıları ile biraraya gelmelerini hem salonda, panellerde hem otel içerisinde konforlu ortamlarda tanışmalarını sağladıklarını söyleyen İrfan Söyler, uzmanların verdikleri seminerlere katılanlar; “Ben nerede yanlış yapıyorum” ya da “ Daha iyi neler yapabilirim” sorusuna sağlıklı cevaplar bulduklarını da ekledi.

 

Konunun sadece döner olmağını dile getiren Söyler,  "Ana konumuz döner, hammadde, üretim, dağıtım ve tüketim zincirindeki bütün halkalar olmakla birlikte bu konu oldukca geniş bir sanayiyi içerisine almaktadır. Üretim makinalarından, soğutma, hijyen, gıda katkı, paketleme, sunum, lokanta ekipmanları, et, tavuk, hindi, ve onlarca ürünü ilgilendiriyor. Bizim konumuz Döner ile birlikte bütün Türk fast food ürünleri. Lahmacun, köfte, pide de bunlar arasında" dedi. (cnn türk)