20 yıldır emaye biriktiren Ekşioğlu’nun evi çaydanlıktan süzgece, sefer tasından vazoya yüzlerce objeyle dolu.

ASLI GÜR / [email protected]

Karikatürist Gürbüz Doğan Ekşioğlu’nun adını son olarak ABD’de haftada bir milyondan fazla satan New Yorker dergisi için çizdiği kapakla duymuştuk. El Kaide’nin lideri Usame Bin Ladin’in öldürülmesini illüstrasyonuyla resmetmiş, tüm dünyada yankı uyandırmıştı. Üstelik Ekşioğlu için bu bir ilk değildi. İllüstrasyonları dergiye yedi kez kapak olan Ekşioğlu’nun The Forbes ve The New York Times gibi ünlü yayınlarda da karikatürleri yayımlandı. Ancak ünlü karikatüristin başarılı çizimlerinin yanı sıra çok farklı bir hobisi de var. 20 yıldır evinde ve ofisinde emaye kaplar biriktiren Ekşioğlu, bu renkli hobisini ilk kez Star Pazar’a anlattı.

Ekşioğlu’nun Moda’daki evine adımımızı atar atmaz bizi yüzlerce emaye karşılıyor. Kırmızı, mazi, yeşil, turuncu... Kiminin kovboy filmlerinden çıkmış gibi bir havası var kimi yüzlerce yıl öncesinin izlerini taşıyor. Ekşioğlu bu mutfak gereçlerini eşiyle birlikte biriktirmeye başlamış: “Çocukken evimizde çok fazla emaye vardı. Teknoloji geliştikçe üretimi durdu. Mutfak kullanım eşyaları değişince aileler bunları elden çıkarmaya başladı. 1980’de evlendiğimde bir süre Çapa’da yaşadık. Bitpazarı kuruluyordu. Eski emayelere ilk o zaman rastlamıştım. Satın alır, evimizde kullanırdık. Sanatçı olduğum için renklerden çok etkilenirim. Bu kaplar yan yana gelince rengarenk bir ortam oluşturması beni cezbetti. Emayelerde evdeki monoton havayı dengeliyordu. Bu cümbüşü izlemek için biriktirmeye başladım. İşim dışındaki eğlence hayatımı emayeler oluşturuyor.”

Ekşioğlu’nun 20 yıllık koleksiyonunda 500’ü aşkın emaye var. Herbirini Horhor, Çukurcuma, Kadıköy’deki antikacılardan ve bitpazarlarından almış. Bazıları Osmanlı Sarayı’ndan bazıları Romanya, Bulgaristan, Fransa, ABD, İngiltere, Macaristan gibi ülkelerden...  Emaye satın almak için gittiği her ülkede mutlaka bitpazarlarını gezdiğini vurguluyor Ekşioğlu: “Bu kaplar zamanında Avrupa’da çok kullanılırmış. Özellikle kovboy filmlerinde emayelere sık sık rastlarsınız. ABD’de koleksiyonerleri fazla. Fiyatı bin dolara kadar çıkan emayeler var. Bu kaplar mikrop tutmadığı için ideal. Fransa, Macaristan ve İngiliz emayeleri çok iyi. Zengin oldukları için çok süslemişler.”

Damada horoz desenlisi

Tabaktan siniye, sobadan çaydanlığa, sefer tasından yemek kaplarına, cezveden tepsiye pek çok farklı kap bulunuyor Ekşioğlu’nun koleksiyonunda. Horoz desenli olanlar evlendiklerinde erkeklerin çeyizine konulurmuş çünkü horoz erkekliğin simgesi olarak görülürmüş.Ekşioğlu bu araç gereçleri ofisinde, evinde ve deposunda saklıyor. Yılda iki kez herbirini tek tek indiriyor, tozunu alıp temizliyor.

Aralarında en çok emaye çaydanlıkları seviyor çünkü tam bir çay tutkunu. Bir de Osmanlı tabağı var ki yeri ayrı. Bu tabağı 15 yıl önce 35 TL’ye satın almış: “Abdülhamit döneminde sarayda kullanılmış. Tabakta bir şey pişirmişler, yanmış ve yapışmış. Şimdiki değeri bin TL. Satın aldığım en pahalı parçalar 350-400 TL  arasında.”

Ekşioğlu emayeleri satın alırken özellikle üretiminin bitmiş ve canlı renklerde emayeler olmasına dikkat ediyor. İnce emayelerin güzel durmadığını da belirten Ekşioğlu “Kalınları makbuldür. Dokusu da farklı bir hava verir. Zarif olmalı. Motifi, boyası güzel durmalı” diyor. Emayelerin kendisi için çok değerli olduğunu söyleyen Ekşioğlu koleksiyonerliği anneliğe benzetiyor: “Annelik çok güzeldir çünkü çocuğu büyütürken emek verirsiniz. Bu da onun gibi. Benim için çok değerli. Sadece para vermedim, fedakarlık da ettim. Ailemden bir parça gibi oldular. Koleksiyonumun ileride bir müzede sergilenmesini çok isterim.”