ABD’deki California Üniversitesi’nden (UCLA) bilim insanları, Dünya’nın bundan 4.5 milyar yıl önce iki gezegenin çarpışması sonucu yeni bir şekil aldığına dair yeni bulgular elde edildiğini açıkladı.

Dünya’nın 100 milyon yaşındayken çarpıştığı “genç gezegen” Theia ile birleştiğini öne süren araştırmanın yöneticisi astrokimya profesörü Edward Young, çarpışma öncesinde Theia’nın Mars boyutlarında olduğunu ve çarpışma sırasında kopan bir parçanın da Ay’ın oluşumuna yol açtığını öne sürdü.

‘KAFA KAFAYA ÇARPIŞTILAR’

Habertürk'te yer alan habere göre; daha önceki tezler, Theia’nın Dünya’yı sıyırıp geçtikten sonra parçalandığı ve bu parçalardan bazılarının Ay’ı oluşturduğu yönündeydi. Ancak Young’a göre, yeni bulgular, Dünya ile Theia’nın “kafa kafaya” çarpıştıklarına işaret ediyor.

Young, çarpışma sonucu Dünya ve Theia’nın fazla “iç içe geçmesi” nedeniyle, Ay’da hem Dünya’dan hem de Theia’dan parçalar olduğunu da iddia etti.

Söz konusu araştırmada, Apollo 12, Apollo 15 ve Apollo 17 Ay görevleri sırasında astronotlar tarafından elde edilen kaya parçaları kullanıldı.

Parçaları hassas ölçümlerle inceleyen bilim insanları, Ay’da bulunan kaya parçalarının Dünya’daki oksijen izotoplarıyla aynı olduğunu ortaya çıkardı.

Bu da, Dünya’nın Theia ile çarpışarak bugünkü formunu aldığı, çarpışmadan saçılan parçaların Ay’ı da oluşturduğu şeklinde yorumlandı.

Araştırmada, “Dünya ile Theia çarpışmasaydı, bugün güneş sisteminde bir gezegen daha olacaktı” denildi.