Evrensel'den Fırat Topal, Diyarbakır’da yurttaşlarla "dolar bozdur" kampanyasını konuştu. Topal'ın görüştüğü yurttaşlar, “Bu sorun üç beş dolar bozdurmakla çözülmez, savaşın bitmesi hayatın normale dönmesi lazım” dedi. 

‘78 MİLYON DOLARA UÇAK...”

Pazarcılık yapan Mustafa Saka doların yükselmesiyle birlikte gıda ve elektronik ürünlerde de kısa sürede bir yükselmenin olacağını söylüyor. Saka, “Bu durum pazarda alışveriş yapacak vatandaşı olumsuz etkileyecek” diyor. Yaşanan ekonomik sıkıntının dolar bozdurarak çözülemeyeceğini kaydeden Saka, “Zaten dolarımız da yok. Her şeyin daha iyi olması için savaşın bitmesi, hayatın normale dönmesi lazım” diyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan için Tunus’tan alınan uçağı hatırlatan Saka, “Bize dolar bozdurun diyenler 78 milyon dolara uçak alıyor” diye konuştu. 

Pazarda alışveriş yapan Şeyhmus Karahan ise, “Dolarımız yok neyi bozduralım? Her şeye zam geliyor, dolar değil TL ile alışveriş yapıyoruz ama pahalı olan pahalı sonuçta. Bırak doları  memlekette huzur var mı? Dolarımız da yok huzurumuz da” diyor.

‘SAVAŞ POLİTİKASI KRİZİ DERİNLEŞTİRİYOR’

Diyarbakır’da gıda toptancısı olan Nazım Gerilakan, doların yükselmesinin  önemli sebeplerinden birinin Türkiye’nin savaş politikaları olduğunu belirtiyor. Bu politikalarda ısrar edilmesiyle ekonomik krizin giderek derinleştiğini kaydeden Gelirakan, “Türkiye yıllardır sıcak para ekonomisiyle dönüyor. İstihdam arttırıcı yatırımların yerine inşaat temelli ilerlemenin sonuna geldiği için artık kendini döndüremiyor. Bu öyle üç beş dolar bozdurmakla çözülecek bir sorun değil. Türkiye’nin 2017 yılında vadesi gelen 160 milyar dolar ödemesi var, toplam rezervi ise 100 milyar dolar bile değil” diyor. 

BARIŞ ORTAMI YARATILMALI’

Bir başka gıda toptancısı olan Fatih Hazar ise, doların Türkiye piyasasına  yüzde 50-60 etkisi olduğunu ifade ederek,  “Liberal ekonomide dünya piyasasının en değerli para birimi olan doların  hiçe sayılması çok abestir. Türkiye dışında kaç ülkede TL kullanılıyor. Ama dolar her ülkede geçerliliği olan bir para birimi. Yurt dışında TL ile iş yapsan bile dolar baz alınacak  ve değişen bir şey olmayacak. Dolarsız bir Türkiye batağa sürüklenir. İlla dolardan kurtulmak istiyorsa öncelikle cari açığı kapatması gerekir, sonra dışa bağımlılıktan kurtulması gerekir. Ancak hepsinden önce bu savaşın bitirmesi, barış ortamı yaratılması gerekir” diye konuştu.