Beyzar Alata için 21 yıldır yaşadığı Süryani Meryem Ana Kilisesi’nde tören yapıldı. Törene, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Fırat Anlı, Sur Belediye Eş Başkanı Seyit Narin, Şeyh Said'in torunlarından Kürt siyasetçi Muhammed Akar ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi, yakınları, Diyarbakırlı komşuları ve yurttaşlar katıldı.

Buradaki törende konuşan Kilise Papazı Yusuf Akbulut, Bayzar Alata’nın barışın simgesi olduğunu belirterek, “Din, dil, ırk farkı gözetmeden herkese aynı sevgi ve saygıyı beslerdi. Kimseyi kırmazdı. 21 yıldır kilisede birlikte yaşadığımızdan kimseyi incittiğini görmedim” dedi.



Beyzar Alata, daha sonra Eskihal semtindeki Ermeni mezarlığında defnedildi.



ANLI: HER KESİMİ BULUŞTURDU

Törene katılan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, “Diyarbakır’ın en önemli simalarından birini kaybettik” dedi. Cenaze töreninde her kesimden insanların buluştuğunu söyleyen Anlı şöyle konuştu. “Alevi dedelerimiz, Seydalarımız, Ermeniler, Keldaniler, Türkler, Kürtler buradaydı. Bu aslında bu coğrafyanın zenginliğinin başka bir göstergesidir. Zamanında bu zenginliğin kıymetini bilememişiz. Bugün bu acıyla biraz daha fazla sahip çıkmaya çalışıyoruz. Umarım yitirmeden kıymetini biliriz.”

Sarkis (Sıtkı) Eken (84) ile eşi Bayzar Alata (87), 60 yıl aradan sonra Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyonuyla  Ermeni Surp Giragos Kilisesi'nde düzenlenen törenle nikahlarını kıymışlardı. Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı da nikah şahidi olmuşlardı.

Beyzar Alata, nikah töreninde, “Tüm Ermeni arkadaşlarım yıllar önce bu kenti terk etti. Diyarbakır’ı hiç terk etmedim ve etmeyeceğim. Herkes bizi seviyor. Ben de onları seviyorum. Allah herkese böyle mutlu bir gün versin” demişti.