Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Mala Dılberen Mezin’e (Yaşlılar Evi) bağlı Evde Bakım Hizmeti ekipleri,  yardıma muhtaç, yalnız, ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan yaşlılara yönelik önemli bir sosyal hizmet çalışması yürütüyor.


Büyükşehir Belediyesi hizmet kapsamında ayda iki kere bakıma muhtaç yaşlıların evlerinin genel ve detaylı temizliğini yapıyor, yaşlıların saç kesimi, sakal tıraşı ve giysilerini değiştirme gibi kişisel bakımlarını yapıyor, yemeklerini pişiriyor, çamaşırlarını ve halılarını yıkıyor. Belediye, böylece yaşlıların kendilerini yalnız, kimsesiz ve çaresiz hissetmemesini sağlıyor.

Evde bakım hizmetlerini dört kişilik iki ekiple yürüten Büyükşehir Belediyesi, öncelikle bakıma muhtaç yaşlıları mahalle meclisleri ve muhtarlar aralığıyla tespit ediyor. Ardından 65 yaş üzeri bakıma muhtaç yaşlıların evlerinde 15 günde bir genel ve detaylı temizlik yapıyor.

Tek başına yaşayan yaşlıların evlerindeki halıları yıkanmak üzere halı yıkama fabrikalarına gönderen ekipler, yaşlıların banyo, saç kesimi, tıraş olma ve giysilerini değiştirme gibi kişisel bakımlarını yapıyor. Ekipler, yaşlılara ait kirli çamaşırları Büyükşehir Belediyesi’nin DİKASUM Şube Müdürlüğü’ne bağlı Çamaşır Evi’nde yıkıyor, kurutuyor ve ütüledikten sonra teslim ediyor.

Bunun yanı sıra refakatçisi olmayan yoksul yaşlıları tespit eden ekipler, yaşlıların Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler ve Yardım Şube Müdürlüğü’ne başvurusunun yapılmasını ve gıda yardımlarından yararlanmasını sağlıyor. Gıda yardımları, Mala Dılberen Mezin ekipleri tarafından evlere teslim edilirken, ekipler ayrıca resmi kurumlardaki işlemleri için yaşlıları evlerinden araçla alarak, ilgili kuruma götürülüp sorunlarının çözümünü sağlıyor.

Sürekli refakat ihtiyacı olan engelli yaşlılara bakıcı da bulan ekipler, hastane hizmetleri için yaşlıları evlerinden araçlarla alarak polikliniklere götürülmesini, tahlil ve tetkiklerinin yapılmasını sağlıyor, yatış işlemleri için yardımda bulunuyor, ilaçlarını kullanıp kullanmadığının takibini yapıyor.

'BU HİZMET BENİ SEVİNDİRİYOR'

Ekiplerin düzenli olarak evini temizlediği ve evde bakım hizmeti verdiği yaşlılardan biri Bağlar Kaynartepe Mahallesi’nde yaşayan Faika Bayar. Bayar, iki odalı evde 25 yıldır yalnız yaşıyor. Büyükşehir Belediyesi Yaşlılar Evi’nin verdiği evde bakım hizmetinden faydalanıyor. Bayar, “Eşim 26 yıl önce hayatını kaybetti. Ondan sonra 25 yıldır yalnız başıma yaşıyorum.” diyor.

Mala Dılberen Mezın çalışanlarının sürekli olarak evini ziyaret ettiğini ve ev temizliğini yaptığını dile getiren Bayar, “Yapılan bu hizmet beni oldukça sevindiriyor. Benim kimsem yok. Çocuklarım da olmadı. Belediyeden temizlik için gelen bu kızları gördüğümde çok mutlu oluyorum. Onları torunlarım gibi ya da kendi kızlarım gibi görüyorum. Yalnız başıma yaşadığım için en azından belediyeden gelen kişileri gördüğümde yalnızlığımı da paylaşmış oluyorum.” diye kaydetti.