Dışişleri Bakanlığı, 22 Nisan'da Suriye'de muhalif gruplarca kaçırılan Antakya Ortodoks Patrikhanesi Halep Metropoliti Paul Yazigi ile Halep Süryani Ortodoks Metropoliti Yuhanna İbrahim'in Türkiye'de tutulduklarına dair ortaya atılan iddiaların tamamen gerçekdışı olduğunu bildirdi.

Daha önce de Yazigi ile İbrahim'in katillerinin Konya’da yakalandığı haberleri çıkmıştı. Başka kaynaklar da metropolitlerin yaşadıklarını iddia etmişti. Böylece metropolitlerin durumu tam bir muammaya dönüştü.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, adı geçenler hakkında Türkiye'de tutuldukları dahil olmak üzere, ileri sürülen çeşitli iddiaların esefle karşılandığı belirtilerek, "Bu iddiaların, bazı çevrelerce Türkiye'yi zor durumda bırakmak ve kendi maksatlarına hizmet etmek için ortaya atılmakta olduğu aşikardır. Şu hususların bir kez daha hatırlatılmasında yarar görülmüştür; iki din adamının kaçırılmasından infial duyan Türkiye, adıgeçenlerin bir an evvel serbest bırakılmalarını temenni etmektedir ve bu amaçla elinden geleni yapmaya hazırdır" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, kaçırılma olayı ve sonrasındaki sürecin, Türkiye toprakları dışında, başka bir ülkede cereyan ettiğinden dolayı, adıgeçenlerin serbest bırakılmaları için Türkiye'nin yapılabileceklerinin sınırının belli ve kısıtlı olduğu vurgulandı. Ayrıca, bu çerçeve içinde Türkiye'nin de, diğer birçok ülke gibi, din adamlarının serbest bırakılmaları için sarf edilen çabalara imkanları ölçüsünde katkı sağlamaya gayret ettiği savunuldu.

Dışişleri açıklamasında, vurgulanan hususların Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından da 19 Temmuz'da kabul edilen Süryani cemaati temsilcilerine de aktarıldığı anımsatıldı.

Türkiye’nin Suriyeli muhalif grupları desteklediği için üzerlerinde etkisi olabileceği düşünülüyor. Aynı nedenle Suriye’de kaçırılan Şii hacıların bırakılması amacıyla 2 Türk pilot Lübnan’da kaçırılmıştı. Türkiye zaman zaman Suriye’de muhaliflerle birlikte operasyonlar da düzenlemişti.