Cemevi, kilise, camii ve Ermeni Patrikhanesi restorasyonu... Bunlar tek bir mimarın elinden çıktı: Kevork Özkaragöz. İbadethanelere maddi karşılık beklemeden tüm tecrübesini aktaran Özkaragöz: Hıristiyanım, Cuma namazına katıldım. Her dini anlamaya çalışıyorum

Çok halklı, çok dinli, çok renkli Türkiye'den bir mimar portresi... Ermeni asıllı Türkiye vatandaşı Kevork Özkaragöz, cemevi ve kilise projelerinden sonra bu kez camii inşa etti. Yine 5 kuruş almadı. O, dini mabetlerin gizli kahramanı... Malatya'da doğan ve 6 yaşında İstanbul'a göç eden Özkaragöz maddi karşılık beklemeden camii, cemevi ve kilise gibi yapıları projelendirip inşa ediyor. Tamamladığı yapıların cemaatleri arasına karışmaktan mutluluk duyan Özkaragöz son olarak Balıkesir Gönen'de Plevne Camii'ni inşa etti. Bu yapıları çalıştığı belediyelerle ortak inşa eden Özkaragöz Gönen'in belediye başkanı Hüseyin Yakar'ın teklifiyle projeye başladı. Özkaragöz'e göre "Ermeni bir mimara camii projesi çizdirmek büyük cesaret örneğiydi". 1960'larda yapılmış Plevne Camii'nin yanına yeni bir camii yapılmasını ve eskisinin yıkılarak yerine sosyal tesis inşa edilmesinin ilk adımı olan proje çizimi bölge sakinlerinin beğenisini kazandı. Dernek kuruldu ve toplanan bağışlarla proje hayata geçirildi.

OKMEYDANI'NDA CEMEVİ PROJESİ

İki hafta önce Balıkesir, Gönen, Bandırma müftüleri, belediye başkanı ve Gönen kaymakamının katıldığı törenle camii açıldı. Camiide kılınan Cuma namazına katılanlar arasında Özkaragöz de vardı. 1994'te İstanbul Okmeydanı'nda yine bedelsiz bir şekilde Cemevi projesini hayata geçiren Özkaragöz 2000'de Ermeni Patrikhanesi'nin restorasyonunu yaptı, 2010'da İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'yla birlikte Kumkapı'da bulunan Surp Vortvots Vorodman Kilisesi'nin Patrik Mesrop Mutafyan Kültür Merkezi'ne çevrilmesini sağladı.

CUMA NAMAZINA KATILDI

Özkaragöz bu projelerin ardından şu ifadeleri kullandı: Hıristiyanım ve kiliseye gidiyorum. Fakat her dini, toplumu anlamaya çalışırım. Projeleri geliştirirken de bu anlayışla çalışıyorum. Gönen'de ilk defa Cuma namazına katıldım. Cemevi'ni de yapınca Dede Postu'nda oturma şansım oldu. Böyle şeylerden asla rahatsızlık duymam. Ben Malatyalı olsam da 7 yıldır Gönen'de iş yapıyorum ve sokakta artık hemşehrim olarak gördüğüm insanlarla hiç yabancılık çekmeden dolaşıyorum. Siyasetçilerden, vatandaşlardan sıcak bir ilgi görüyorum.

SELÇUKLU ESİNTİSİ

Gönen Kaymakamı Hüseyin Parlak, Selçuklu mimarisini yaşatan Kevork Özkaragöz'ü Plevne Camii sebebiyle kutladı. Aynı anda 1500 kişinin ibadetini yapabileceği yapı Gönen'in üçüncü büyük camii oldu. (Akşam)