AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti davasının ikinci günü Trabzon Emniyeti İstihbarat Dairesi görevlisi polis Ercan Demir’in sorgusuyla tamamlandı.

Ercan Demir, Dink ailesi avukatlarından sonra sanık avukatlarının sorularını yanıtladı.

İstanbul eski Valisi Celalettin Cerrah’ın avukatı Mehmet Köksal, İstanbul Emniyet Müdürlüğüne Yasin Hayal’in ‘Dink’e yönelik ses getirecek eylem yapacağı’ yazılı istihbarat raporu dışında başka bir bilgi gönderip göndermediklerini sordu.

Demir, cinayet tasarısıyla ilgili olarak ‘Hayal’in vazgeçtiği ve normalleşme’ olduğu için ayrıca bilgi vermediklerini söyledi.

Demir’e ayrıca Erhan Tuncel’in yardımcı istihbarat elemanlığından çıkartıldıktan sonra neden görüştüklerini ve Tuncel’in güvenilmez olmasına rağmen neden bilgi aldıklarını soruldu.

Demir, “Sıradan vatandaşla bile görüşüyoruz, neden görüşmeyelim. Tuncel’in yani sıra yan bilgilerimiz de vardı” diye yanıt verdi. Erhan Tuncel konusunda İstanbul’a bilgi verilip verilmediği konusunda ise “Yetki şube müdüründedir” dedi.

ALPEREN OCAKLARI TARTIŞMASI

Duruşmada sanıklar Yasin Hayal ve Osman Hayal’in avukatı Fatma Aygören, Ercan Demir’e, Erhan Tuncel ve Yasin Hayal’in Alperen Ocakları’yla nasıl bir bağı olduğunu sordu. Sorunun ardından araya giren Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç’in avukatı Necdet Pakdil araya girerek “Bu soruyu neden soruyorsunuz. Ne alakası var. Benim kız kardeşim Muhsin Yazıcıoğlu’yla evli” dedi.

Mahkeme Başkanı araya girerek Ercan Demir’in soruyu yanıtlamasına izin verdi. Demir, Tuncel ve Hayal’in Alperen Ocakları’na gidip geldiğinin bilindiğini ancak başka bir bilgileri olmadığını söyledi.

ERHAN TUNCEL: MESAJ ATTIM BANA DÖNMEDİNİZ

Demir’e soru soran tutuksuz sanık Erhan Tuncel, yardımcı istihbarat elemanı olarak görev yatığında kendisinden Mehmet Ayhan’ın sorumlu olduğunu söyleyerek cinayetten bir kaç ay önce Ayhan’a üç tane mesaj attığını, görüşmek istediğini ancak kendisine dönülmediğini iddia etti. Demir ise konudan haberi olmadığını savundu.

Tuncel, cinayetten hemen sonra Trabzon Emniyeti İstihbarat Dairesi’nden Muhittin Zenit’le telefon görüşmesi yaptığını 14 saat Emniyet İstihbarat Dairesinde misafir edildiğini anlattıktan sonra “İstanbul Emniyetine ve Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı’ya benimle ilgili bilgi verdiniz mi?” diye sordu.

Demir ise “Ogün Samast ve Yasin Hayal’in ifadelerinde cinayeti tek başlarına işlediklerini söylediler. Ayrıca şube müdürü Faruk Sarı’dır. Faruk Sarı’ya seninle ilgili bilgi vermemize gerek yoktu” diye yanıtladı.

Tuncel ayrıca kendisinin ve Yasin Hayal’in telefonlarının dinlendiğini belirterek “Dinleme kararında neden Dink cinayeti demek yerine El Kaide olarak dinlediniz?” diye sordu. Demir de “Bilgim yok. El Kaide olarak değil de aşırı sağ faaliyetler olarak dinlemişizdir” cevabını verdi.

'C ŞUBE'NİN KOORDİNASYONU' POLEMİĞİ

Duruşmada Ali Fuat Yılmazer’in sorusu üzerine Yılmazer ve Ahmet İlhan Güler arasında ‘Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı’nın (C Şube) koordinasyon görevi polemiği yaşandı. Yılmazer Ercan Demir’e yönelik bilgi paylaşımı konusunda ‘ bilginin İstanbul Emniyeti’ne gönderilmesinde C Şube’nin koordinasyonuna ihtiyaç duydun mu?’ diyerek, C Şube’nin sadece 81 ili ilgilendiren konularda koordinasyon görevi üstlendiğini savundu.

Bunun üzerine söz alan Ahmet İlhan Güler’se, böyle bir kural olmadığını iddia etti. Güler, Yılmazer’in sorumluluk konusunu temellendirdiği belgede Engin Dinç imzası olduğu söyleyerek, ‘bozacının şahidi şıracı gibi bir durum’ ifadelerini kullandı. Ercan Demir sorulara cevaben ”koordinasyon terör operasyonlarında olmuştur ama bu kapsamda olur mu bilmiyorum. Gelinen noktanın cinayet olması hasebiyle müdahil olan olsa kimse ‘neden ilgileniyor’ denmezdi” dedi.

Soru ve cevap kısmının ardından Ercan Demir’in sorgusu tamamlandı.

Dink cinayeti davası Perşembe günü Özkan Mumcu’nun savunmasıyla devam edecek.

Kaynak: AGOS