Aydın'ın Didim İlçesi'nde bulunan Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cemevi, Belediye Meclisi tarafından ibadethane olarak kabul edildi.

İstanbul'da Maltepe Belediye Meclisi'nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararını dayanak gösterip, cemevinin ibadethaneye dönüştürülmesi için aldığı karar Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cemevi Derneği tarafından emsal gösterilerek Didim Belediye Meclisi'ne taşıdı.

Didim Belediye Meclisi'nin geçen Çarşamba günü yapılan Ocak ayı toplantısı ilk oturumunda, konu hukuk komisyonuna havale edildi.

Aleviler'in, Didim Belediyesi'ne ilk toplantıda verdiği dilekçe, CHP'li Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay'ın başkanlığındaki ikinci oturumda oylamaya sunuldu. Oylamada AK Parti, MHP ve DSP'li meclis üyelerinin çekimser oylarına karşılık CHP'li belediye meclis üyelerinin 'evet' oylarıyla Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cemevi, ibadethane statüsü kazandı. Oylamada 12 çekimser oya karşılık 13 evet oyu kabul gördü.

MHP VE AKP'DEN 'OLDU BİTTİYE GELDİ' SAVUNUSU

MHP'li meclis üyesi Özgür Makasçıoğlu ile Nuh Ali Yılmaz usulsüz oylama yapıldığını iddia ederek Başkan Deniz Atabay'a tepki gösterdi. AKP'li belediye meclisi üyesi Maşallah Subaşı da karara karşı olmadıklarını ancak bir oldu bittiyle karşı karşıya kaldıklarını iddia etti.

DİKÇE'DEN TEPKİ

Meclisin talebi erken oylamasına karşı çıkan partililere ise Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cemevi Derneği Başkanı Hasan Dikçe tepki gösterdi. Toplantı bitiminde konuşan Dikçe, "Bu vicdan meselesi, ahlak meselesidir. Buradaki tartışma vicdanlı olanlarla vicdansız olanlar arasında olan bir tartışmadır" diyerek oyunu çekimser kullananlara yüklendi.