Mardin'de bulunan Deyrulzafaran Süryani Manastırı çevresindeki yüzlerce meyve ağacı, "eğlenmek için" havai fişek atanların kurbanı oldu. Alev alan otlarla birlikte meyve yüklü çok sayıda ağacın yandığını söyleyen Deyrulzafaran Manastırı Vakfı Genel Sekreteri Yılmaz Hiçbezmez, “Çocuğumuz gibi büyüttüğümüz ağaçları zevkleri için yaktılar” ifadelerini kullandı.

Manastır çevresinde "eğlenmeye" gelenlerin, çevreye büyük zarar verdiklerini ifade eden Süryani Manastır Vakfı Genel Sekreteri Yılmaz Hiçbezmez, manastır çevresine gece ve gündüz gelen bazı kişilerin alkol aldıktan sonra havai fişek ve silah sıktıklarını söyledi. Durumu yetkililere defalarca ilettiklerini belirten Hiçbezmez, "Manastır çevresine gelen bazı kişiler, alkol sınırını aşınca havai fişek ve silah sesleri gelmeye başlıyor. Önceki gece yarısında üç araçla eğlenmeye gelenlerin, doğum günü kutlaması yaptıklarını yaş pasta kalıntılarından anlıyoruz. Kutlamadan sonra havai fişek ve silah sesi geldi. Ardından da alevler yükselmeye başladı. Bir anlık eğlence bize milyarlarca liraya mal oldu. Binlerce meyve yüklü ağaç yandı. Bu konuda yetkililere defalarca şifahi olarak durumu bildirdik, ilgilenen olmadı" dedi.

Tarihi Deyrulzafaran Süryani Manastırı yakınlarında bulunan “Aynuçrun” çeşmesinin bulunduğu yere "eğlenmeye" gelenlerin çıkardıkları yangın sonucu çok sayıda badem, zeytin ağacı ile üzüm asmasının yandığını kaydeden Hiçüzmez, "Dün gece saat 22:00 sularında üç taksi ile buraya gelip eğlenenler  çocuğumuz gibi bakıp büyüttüğümüz ağaçları bir kaç dakikada alevler içerisinde bıraktılar. Yıllardır emek verdik. Damlama sulama yöntemi ile yıllardır bu ağaçları suluyor, bakımlarını yapıyor ve büyümelerini bekliyorduk. Tam meyve verdikleri bir anda birileri geliyor 'eğleneceğim' diye ortalığı ateşe veriyor.  İnsan Allah’tan korkar. Manastırın etrafında yüzbinlerce ağaç diktik. Yeşil bir ortam oluşturmak istiyoruz. Birileri geliyor alkol alıp sonra da şişesini hedef dikip ateş ediyor. Emeklerimizi, alın terimizi bir çırpıda yok ediyor’’ diye konuştu.

Kaynak: Mardin Haber