Dersim'de ilk kez 24 Nisan 1915 Ermeni Soykırımı anması yapıldı.

Merkezi İstanbul'da bulunan Dersim Ermenileri Derneği üyeleri anmayı Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirdi.

Dernek yöneticisi Serkan Sarıateş, yıllar boyunca sustuklarını ve yaşadıkları trajediye ağlayamamanın acısını yaşadıklarını söyledi.

Soykırım esnasında Dersim'e sığındıklarını söyleyen Sarıateş, Dersim'in Kızılbaş Alevileri'ne, Dersim Ermenileri adına teşekkür etti.

"Dersim'in Kızılbaş Alevileri, insanlıklarının komşuluklarının gereğini yaptılar, bu komşularımız olmasaydı, belki bugün burada bu soykırımın kurbanlarını anacak insan olmayacaktı. Dersim'e sığındık ve ölmedik.

"Ama tam 98 yıldır susuyoruz. Susmak, yutkunarak yaşamak zorunda olmak, belleğindekini ve hikayeni konuşamamak, zamana terk edilmiş manastırlarda mum yakamamak, insanın içindeki ağlatıyı mırıldanamaması, bazen ölümden daha ağır bir duygudur. 98 yıl sonra ilk kez kendimiz olarak konuşuyoruz, adımızla konuşuyoruz."

Yapılan konuşmaların ardından, Türkiye'den göç ederek Yunanistan'a yerleşen Ermenilerin torunu olan Takovi Minassian'ın Ermenice okuduğu ilahilerle basın açıklaması sona erdi. Etraftakilere kırmızı karanfil dağıtıldı. (bianet)