Denizlerde av yasağının 1 Eylül'de sona erecek olması nedeniyle gece 00:00'dan sonda "Vira Bismillah" diyecek balıkçılar, yeni sezonda en çok palamuttan umutlu. 

Son hazırlıklarını tamamlayan balıkçılar, büyük teknelerle denize açılmak için saatleri sayarken, yaklaşık bir aydır olta ve çaparilerle en fazla palamut avlanmasının palamutta beklentiyi artırdığını belirtti.

Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni av sezonu için gerekli hazırlıkları tamamladıklarını ve yeni sezonda bol balık avlamayı arzuladıklarını söyledi.

Sezona hazırlık çalışmaları kapsamında teknelerinin bakımlarını ve ağların onarımlarını yaptıklarını anlatan Arslan, "Şu anki durumu göz önüne aldığımızda yeni av sezonunun bereketli geçeğini düşünüyoruz. Şu anda palamut avcılığını yapacağımız için palamut ağlarımızı hazır hale getirdik. Palamuttan sonra istavrit avcılığı başlayacak ve bu sezon palamut, ardından istavrit avının bol olacağını düşünüyoruz" dedi.

"SEZONUN İLK GÜNÜ TEZGAHLAR PALAMUTLA DOLACAK"
Arslan, şu ana kadar çapariyle yaptıkları avlanmadan edindikleri izlenimlere göre yeni sezonda bol palamut avı gerçekleşeceğine inandıklarını ifade ederek, şunları söyledi: "İlk gün itibariyle tezgahlarımızda bol palamut göreceğiz. Vatandaşların sofraları palamutla şenlenecek. Palamut bol avlandığı için fiyatı ucuz olacak ve herkes alıp tüketebilecek. Palamut tane işi satıldığı için boyuna göre 3 lira ve 10 lira arasında satılacak. Ancak bolluk nedeniyle ortalama 5 lira ve 6 liradan satılacağını düşünüyoruz. Hem biz balıkçılar olarak kazanç temin edeceğiz hem de vatandaşlar bol ve ucuz balık yiyecek." Ekim itibariyle hava sıcaklıklarında düşüş olduğu taktirde avcılığın ciddi zarar göreceğine işaret eden Arslan, geçen yıl aynı sorunun yaşandığını da anımsattı.

"HAMSİNİN DURUMU ŞU AN BELİRSİZ"
Arslan, yeni sezonda hamsi avının ekim ayı sonu itibariyle başlayacağını ve şu an itibariyle hamsi avının çok ya da az gerçekleşeceğiyle ilgili yorum yapmanın mümkün olmadığını söyledi.

Geçen yıl hamsi avcılığının erken başladığını ve aşırı avcılık yapılması nedeniyle avlanmasının kısa sürdüğünü ifade eden Arslan, "Aralık ayında hamsi avı bitiyor. Hamsi avcılığı kasım ayında başlamış olsa belki av süresi biraz uzayabilir. Hamsi geçen yıl kıyılarda kendisini gösteriyordu, sürüler halinde kıyılara iniyordu. Avladığımız palamut balığının midesinden hamsi yavruları çıkıyordu. Ancak bu yıl bir şeye şahit olduk ki palamut balığının midesinden hamsi değil de istavrit yavruları çıkıyor. Bu da hamsinin kıyılarımızda henüz ortaya çıkmadığını gösteriyor" şeklinde konuştu.

24 METRE YASAĞINA DESTEK
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğ gereği gırgır tekneleri için av derinliği yasağının 18 metreden 24 metreye çıkarılmasını desteklediklerini vurgulayan Arslan, bu durumun geçimini balıkçılıktan sağlayan gırgır sahipleri için kaygı verici bir durum olabileceğini ancak mevcut balık stoklarının artması ve kıyıdaki balık türlerinin çoğalması bakımından ise doğru bir karar olduğunu savundu.

Arslan, balık türlerinin neslinin korunması amacıyla alınan tüm tedbirleri desteklediklerinin altını çizdi. (skytürk360)