İstanbul Yeşilköy'de Süryani Ortodoks Kilisesi'ne geçen yıl İBB tarafından tahsis edilen 2 bin 736 metrekarelik arazide bir kilise inşa edilecek. Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir kilisenin devlet desteği ile yapılması kararı alınırken, karar, Süryani temsilcileri tarafından olumlu karşılandı.

ESKİYEN KİLİSELER İÇİN DE DESTEK TALEBİ

Mardin'de bulunan Deyrul Umur Manastırı Yönetim Kurulu Başkanı Kuryakus Ergün, sadece Adnan Menderes döneminde bir kilisenin devlet desteği ile onarıldığını söyledi.  Ergün, eskiyen kiliselerini devlet eliyle onarmak için de destek beklediklerini ifade etti.

Kararın kendilerini mutlu ettiğini belirten Süryani Ortodoksları Kadim Vakfı Başkan Yardımcısı Kenan Gürdal, kendilerine en son 1914'te Mardin'de kilise yapımına izin verildiğini belirterek, "Düşünün 1914'ten sonra bu hakka yeniden kavuşuyorsunuz. Bu insanı mutlu eden bir gelişme. Bu bakış açısına da teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

18 BİN SÜRYANİ YAŞIYOR

Peki adres olarak neden burası seçildi? Türkiye'de yaklaşık 25 bin Süryani yaşıyor. Bunların 18 binin adresi ise İstanbul. İstanbul'da Ermenilerden sonra en büyük azınlık grubu olan Süryanilerin yoğun olarak yaşadıkları bölge ise Bakırköy. İşte bu yüzden kilise Yeşilköy'deki Katolik Mezarlığı'nın içine yapılacak.

TOPLANTIDA KARARLAŞTIRILMIŞTI

Kilise kararı, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun gayrimüslim cemaatlerinin temsilcileriyle yaptığı toplantıda kararlaştırılmıştı.