SAKARYA Büyükşehir Belediyesi’nin Çevre ve Orman Bakanlığı genelgesi doğrultusunda, ilçelerde atılan çöplerin türünü belirlemek için yaptığı incelemede, çöplerin gelir seviyesi yüksek ve düşük mahallelerde çok farklı olduğu ortaya çıktı.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Çevre Bakanlığı’ndan 2 yıl önce gönderilen genelge uyarınca 6 ayda bir ilçelerde 4 ayrı noktadaki mahallelerde, çöplerin türünü belirlemek için çalışma yaptı.

Çalışmanın Akyazı İlçesi’ndeki bölümünde, Büyükşehir Belediyesi Çevre Mühendisi Nur Gürdar ile Akyazı Belediyesi’nde görevli Çevre Mühendisi Nalan Böcek, 4 ayrı mahallede temizlik görevlileri ile birlikte çöpleri inceledi.

İnceleme sırasında çöplerden çıkan nesneler tek tek not edildi. Gün boyu süren ayrıştırma incelemesinde kenar mahallelerin çöplerinde bol miktarda kül çıkarken, merkeze yakın mahallelerde ise daha çok markalı ambalaj atıkları çıktığı belirlendi.

Akyazı Belediyesi’nde görevli Çevre Mühendisi Nalan Böcek, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın çöp türlerinin belirlenmesine yönelik genelgesi üzerine çalışma yaptıklarını söyledi. Böcek, "4 bölgede yaptığımız çalışmada, gelir seviyesi düşük bölgelerde fazla miktarda kül bulduk. Gelir seviyesi yüksek olan bölgelerde küllerin az olduğunu gördük. Buralarda çöp türü de çok azdı. Buna karşılık marka ambalajlar daha fazla. Bunları tek tek not ederek rapor hazırladık" diye konuştu.

Hürriyet