DEMOKRAT HABER

MEB’in ortaöğretim 10. sınıflar için hazırladığı tarih kitabında tarihi bilgiler çarpıtılarak Süryaniler “hain” olarak gösterilmişti.

Bununun üzerine, İzmir Süryani Platformu Milli Eğitim Bakanlığı’na yönelik bir imza kampanyası başlattı.

Metinde, “Süryani halkı ile ilgili çarpık ve hakaret içeren bilgilerle körpecik beyinlerde, çocuklardan katil yaratmak mı istiyorsunuz?” diye soruldu.

MEB tarafından 2009 yılında ders kitabı olarak okutulmasına izin verilen tarih kitabında Süryanilere yönelik aşağılayıcı ifadelerin yer almasının yanı sıra, kitapta Süryanilerin ülkeye ihanet etmiş gibi gösterildiği belirtilen metinde, “bu şekilde halklar arasında düşmanca duyguların oluşmasına neden olabilecek ifadelerin bir eğitim kitabında yer almasını kabul etmiyoruz” denildi.

“Kitapta yer alan Süryani tarihiyle ilgili bilgiler asılsız ve yalan” denildi.

Kitapta yer alan ifadelerin Türkiye’nin imzalamış olduğu Birleşmiş Milletler Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi’nin 26. maddesinin ihlali anlamına geldiği belirtilerek, 26. maddenin 2. Fıkrası hatırlatıldı: ‘Eğitim insan kişiliğini tam geliştirmeye ve insan haklarıyla temel özgürlüklere saygıyı güçlendirmeye yönelik olmalıdır. Eğitim, bütün uluslar, ırklar ve dinsel topluluklar arasında anlayış, hoşgörü ve dostluğu özendirmelidir’.

MEB tarafından 10.sınıflarda okutulan Tarih kitabındaki bilgilerin ise barış ve kardeşliği pekiştirmek yerine düşmanlığı körükleyecek ifadelerle dolduğunu belirten Süryaniler, “Bizler Türkiye’nin vatandaşlarıyız. Eşit yurttaşlık ilkesinden hareketle; biz aşağıda imzası olan Süryani kurum, kuruluşları olarak, 10.sınıflarda okutulan bu kitabın derhal kaldırılmasını Süryani halkını doğru anlatacak yeni bir tarih kitabının ise Süryani halkının tarihçileriyle görüşülerek yazılmasını talep ediyoruz” dediler.

Kampanyayı yürüten Süryani Kurumları:

İZMİR SÜRYANİ PLATFORMU

İSTANBUL MEZO DER

MARDİN/MİDYAD SÜRYANİ KÜLTÜR DERNEĞİ

ORTA AVRUPA ASUR FEDERASYONU

IWARDO DÜNYA DERNEKLERİ FEDERASYONU

İSVEÇ ASUR DEMOKRATİK ORGANİZASYONU (ADO)

İSVEÇ ASUR FEDERASYONU

İSVİÇRE SUROYO AZECH DERNEĞİ/ Gebenstorf

İSVEÇ/GÖTEBORG ASUR KÜLTÜR DERNEĞİ

İSVEÇ MEZOPOTAMYA DEMOKRATİK DEĞİŞİM PARTİSİ

SEYFO CENTER

MARDİN/BETHKUŞTAN-ALAGÖZ KALKINDIRMA DERNEĞİ

MARDİN/HAH-ANITLI KALKINDIRMA DERNEĞİ

MARDİN/İVARDO-GÜLGÖZE KALKINDIRMA DERNEĞİ

MARDİN/MİDİN-ÖĞÜNDÜK KALKINDIRMA DERNEĞİ

HAZAK/İDİL KİLİSELER VAKFI

MARDİN/MİDYAAD-ÜÇKÖY(ARKAH )KALKINDIRMA DERNEĞİ

MARDİN/MİDYAD-BISÖRİNÖ-HABERLİ KALKINDIRMA DERNEĞİ