Tang Hanedanı döneminde (618-907) inşa edilmiş olan kalıntılar, Bohai Denizi sınırında yer alan Huanghua kentinde bulundu.

Tuz yapım kalıntılarının bulunduğu alan, İpek Yolu’nun kuzey ucu olduğu düşünülen ve kültürel miras alanı olan Haifeng kasabasından yaklaşık 2,5 kilometre uzaklıkta.

Arkeologlar, yaklaşık olarak 1500 metrekarelik bir alanda yürüttükleri kazılarda, bitki külleri ve kırmızı kil ile tanımladıkları tuz üretimi için kullanılan oval fırınlar keşfetti. Ocakların çapı yaklaşık 1 ile 6 metre arasında değişiyor.

Arkeologlar, alanda ortaya çıkarılan porselen ve tuğlalara dayanarak, buluntuların Tang Hanedanlığı dönemine kadar gidebileceğini söylüyor.



Kazı çalışmalarında yer alan arkeologlardan Lei Jianhong “Ocaklar, bacalar, su hendekleri, tuz çukurları gibi ortaya çıkarılan buluntular, bize eski bir tuz atölyesinin nasıl çalıştığı ve ne kadar meşgul olduğu hakkında paha biçilemez bilgiler veriyor” diyor.

Lei “Bulgular Hebei’de ki tuz endüstrisi hakkında şu ana kadar bilinmeyenlere işaret ediyor.” diyor.
Araştırmacılar Çin’in bu bölgesinin sosyo-ekonomik gelişimi üzerinde oldukça etkili olmuş olan tuz endüstrisi hakkında bu araştırmalarla beraber daha çok bilgi sahibi olabileceklerini belirtiyorlar.

KAYNAK: arkeofili