Çiftçi-Sen Genel Merkezi, son günlerde basında yürütülen ve Tarım Bakanı Mehdi Eker’in de dahil olmasıyla sertleşen “kimyasal tarım ilacı kullanımı” tartışmasıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Tarımsal üretimde kullanılan kimyasal ilâçların, insanlar dâhil, tüm canlılar, doğa ve ekosistem için zararlı ve öldürücü olduğuna vurgu yapılan açıklamada, bu ilaçların zehirli olduklarının altı çizildi.

 

Endüstriyel tarım tarzında kullanılan böcek, ot ve mantar öldürücü ilaçların dünyada her yıl 2 milyon ton, Türkiye’de ise 32 bin tonun üzerinde kullanıldığı belirtilen açıklamada, “İlâç kullanımı ile yok edilen canlıların, birçoğu yararlı ve ekosistemi dengede tutmak için, yaşaması gereken canlılar olduğunu düşündüğümüzde; kimyasal ilâçların ekosistemdeki yıkıcılığı, yok ediciliği kolayca anlaşılacaktır” denildi.

 

NEDEN OLDUĞU SAĞLIK SORUNLARI

Birçok böcek öldürücü ilacın, böceğin sinir sistemi üzerine etki yaparak, böceğin solunum kaslarında felce yol açma suretiyle ölümlerine neden olduğu ifade edilen açıklamada, bu etkinin sadece böceklerle sınırlı olmadığının altı çizildi. Açıklamada, bu ilaçların insan ve diğer hayvanlar üzerinde de aynı zararlı etki gösterdiği belirtildi. Buna göre, kimyasal ilâçların akut veya kronik zehirlenmeyle oluşturdukları başlıca riskler şöyle:

 

“Kanser, düşük, ölü doğum, düşük doğum tartısı, doğumsal sakatlıklar ve yeni doğan döneminde ölümler gibi doğumla ilgili riskler, zekâ özrü ve davranış bozuklukları gibi sinir sistemi hasarları; kısırlık, sperm sayısında azalma ve üreme organlarında kanser gibi endokrin sistem bozuklukları. Kimyasal ilâç uygulayıcı çiftçilerin, kalp hastalığı, inme ve kanser gibi nedenlerden dolayı ölme risklerinin yanında; çocuklarının da kansere yakalanma riskinin arttığı uzmanlarca da belirtiliyor.”

 

Tarım alanında bu konuyla ilgili Türkiye’de çiftçilere bilgiyi ulaştıracak yapının dağıtıldığı ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

 

“Bütün bu gerçekleri görmezden gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, Greenpeace’in hazırladığı raporda Türkiye’de üretilen biber, armut ve üzümün en tehlikeli ürünler arasında yer almasına tepki göstermektedir. İddiaları Türkiye’nin hak ve menfaatlerine zarar verdiğini söyleyen Tarım Bakanı böylesi bir durumun ortaya çıkmasının nedeninin ülkede uygulanan tarımsal politikaların sonucu olduğunu ve bu politikaların değişmesi gerektiğinin üstünü örtmektedir.”

 

DEVLETİN YAPMASI GEREKEN

Çiftçi-Sen, büyük ölçekli endüstriyel tarım yerine bilgiye, bilgeliğe, bilgi paylaşımına dayalı küçük çiftçi üretimine geçilmesi gerektiğini ifade ederken, bu amaçla ekosisteme uygun, canlıların sağlığı için risk oluşturmayacak, sağlıklı ürünlerin üretilebilmesine devletin eğitim ve yayımcılıkla destek olması gerektiğini kaydetti.

 

Tarım Bakanı Mehdi Eker, Greenpeace'in, Türkiye'de üretilen bazı sebze ve meyvelerde ilaç kalıntısı bulunduğu yönündeki raporunun "gerçek dışı" olduğunu söylemişti. (anf)