CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur ile HAYTAP üyeleri, Şırnak'ın Uludere ilçesinde askeri saldırılar sonucu yaşanan katır ölümlerine ilişkin temaslarda bulunmak üzere Şırnak'a geldi.

Şırnak Barosu avukatları ve MAZLUM-DER yöneticileri ile birlikte Vali Ali İhsan Su ile görüşen heyet, görüşmeden sonra açıklama yaptı.

CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Melda Onur, bir hukuksuzluğun başka bir hukuksuzlukla açıklanmasının kabul edilecek bir durum olmadığını belirterek, kanunlarda bu tür operasyonlara ve katır ölümlerine yer olmadığını söyledi.

Onur, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde katır ölümlerine yönelik alınan mahkeme kararının Roboski'de uygulanmasının doğru olmadığını ifade ederek, şöyle devam etti: "Katırlar vurularak insanlar cezalandırılamaz. Şırnak Valisi Ali İhsan Su ile görüştük ancak yaşanan olaylardan ne yazık ki Vali'nin bile haberi yok. Biz bu ölümlere dur demek için buraya geldik, artık yaşananlara müsaade etmeyeceğiz."

KURUMLARDA YETKİLİ YOK, KOMUTAN İZİNDE

Onur, yapılan görüşmede Vali'nin yaşananlardan haberinin olmadığını belirttiği ve soruşturma talebine ilişkin "Düşünürüz" dediğini belirtti. Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Orman İl Müdürlüğü ile görüşmek isteyen heyet, her iki kurumda da hiçbir yetkiliyi bulamadıklarını ifade etti. Daha sonra Şırnak Tümen Komutanı Abdullah Baysal ile görüşmek isteyen heyete, Tümen Komutanı'nın izinli olduğu söylenerek görüşmeleri sağlanmadı.

YARALI KATIR KÖYE GETİRİLDİ

Daha sonra Roboski'ye geçen heyet, Roboski'nin Şirit Yaylası'nda askerler tarafından katledilen katırların cesetlerinin bulunduğu bölgede incelemelerde bulundu. Heyet ardından, 15 gündür askerlerin konumlandığı Zêvyan Yaylası'nda bulunan yaralı katırı traktör ile Roboski köyüne götürdü. Yaralı katır burada heyette yer alan veteriner hekimler tarafından tedavi edildi.

Zêvyan Yaylası'nda da konuşan Melda Onur, askerlerin katırları "sınır dışından ülkeye bulaşıcı hastalık getirdiği" gerekçesiyle öldürdüğünü ve öldürdükleri katırların cesetlerinin yaşam alanlarında bırakarak sağlık tehlikesi yarattığını söyledi. Onur, "Bu kadar şuursuz, sorumsuz bir devlet aklı olamaz. Bu halkın katırlarını katlediyorlar, sonra da bu halkı ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya bırakıyorlar" şeklinde konuştu. Konuyla ilgili 5 bakanlığa soru önergesi sunduğunu belirten Onur, bu kez de Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na soru önergesi vereceğini söyledi.

34 sivil yurttaşın bulunduğu mezarlığa giden heyet, buradan da Roboski İçin Adalet Derneği'ne giderek ziyarette bulundu. Heyet geceyi Roboski'de geçirecek. (Evrensel)