Nesin Vakfı, Geleneksel 1 Mayıs pikniğini bu yıl 5 Mayıs'ta yapacak.

 

Bu vesileyle doğumunun yüzüncü yılında Ruhi Su'yu da anacaklar. Çünkü, Ruhi Su, hapiste ya da hastanede olmadığı zamanlar 1 Mayıs pikniğinin müdavimlerindendi. Bu seneki piknik Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği'nin katılımıyla bol türkülü geçecek. Ali Nesin de o gün orada olacak.

 

GELENEKSEL PİKNİĞİN TARİHÇESİ

1 Mayıs piknikleri 12 Eylül sonrasının 1 Mayıs yasaklarına bir tepki olarak o yıllardan bugüne kadar Nesin Vakfı'nda süregelen bir bahar eğlencesi bir anlamda. O yıllarda Aziz Nesin ve Ruhi Su'nun öncülüğünde aydınlar Çatalca' da toplanırlar, 1 Mayıs'ı kutlarlarmış. O günden bu güne kadar her 1 Mayıs'ı takip eden ilk cumartesi günü bu piknik muhakkak yapılıyor. Belki katılımcılar bu geleneğin nereden geldiğini bugün bilmiyorlar, ama bu işin kökeni bu.

 

5 Mayıs aynı zamanda bildiğiniz gibi bir mitin de yaşandığı gün. Bir buluşma günü. Hıdrellez. Toprağın suya kavuşma hikayesi. Baharın gelişi. Doğanın ve onun bir parçası olan, başta insan olmak üzere her şeyin tazelenip doğduğu gün. Bu buluşmanın müthiş enerjisinin yeryüzüne yayıldığı gün. Bir tarihte Hızır ve İlyas peygamberler 6 Mayıs günü buluşmuşlar. Hızır'ın hükmü toprağa, İlyas'ın ise suya geçmiş. İnsanı oluşturan çamur böylece karışmaya başlamış. Bu karışıma temiz rüzgarlar da eşlik etmiş ve çamur, çamurluktan insanlığa yükselmiş.

 

Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği’nin, Hızır ve İlyas'ın beraberinde sürüklenip gelen her şeyin ve en çok da insanın buluştuğu bu günde bu enerjiyi, Hıdırellez'i, toprağa basıp, suya dokunarak almak ve yıl boyu düzenleyecekleri “Ruhi Su 100. yaş etkinlikleri”nde kullanmak düşüncesine Nesin Vakfı da sıcak baktı ve her yıl "Bahara Merhaba" adıyla düzenlenen bu pikniği "Ruhi Su 100 Yaşında Pikniği" olarak düzenlemeye karar verdi.

 

Nesin Vakfı adına konu hakkında açıklama yapan Süleyman Cihangiroğlu şöyle dedi: “Saat 13.00 dolayında sazınızla sözünüzle, eşinizle dostunuzla Vakfımıza bekleriz. Taksim AKM önünden saat 12'de servis de kalkacak. Yiyecek içecek sunacağız, ama siz yine de hazırlıklı gelin, ne olur ne olmaz!”

 

Süleyman Cihangiroğlu yaptığı açıklamada Vakıfla ilgili bazı bilgiler de verdi. Cihangiroğlu, “Sevgili Meral Okay'ın mirasını Matematik Köyü'ne bırakmak istemesi bizi çok gururlandırdı ama bu vasiyet ne yazık ki bir niyetten öteye geçemedi” dedi.

 

Cihangiroğlu, Çevirmen Şemsa Yeğin’in ise İstinye'deki evini Vakfa bağışladığını açıkladı. Ayrıca Şemsa Yeğin çevirdiği kitapların da telifini Vakfa bağışlayacak. Şemsa Yeğin; Sigmund Freud, Erich Fromm, George Orwell, Jose Saramago, Wilhelm Reich, Makarenko, Carlos Fuentes, Ilya Ehrenburg, Eveyln Reed, Jack London, Gorki, Canetti gibi birçok yazarın altmıştan fazla kitabını Türkçe’ye çevirmiştir.

 

Nesin Vakfı'na gelmek için >>>

 

Deniz Güneş / Demokrat Haber İstanbul