'Yok olmakta olan dil' vurgusu yapılan açıklamada, pozitif ayrımcılık talep edildi ve "Bu topraklar için ölürken Türkçe bilmiyorduk. Şimdi anadilimizi bilmiyoruz'' denildi.

BURSA - Çerkes Kültür Derneği üyeleri anadilde eğitim talep etti.

''Anadilini öğren kültürüne sahip çık, o sizi dinliyor, anadilinizi konuşun'' yazan pankartlar taşıyan ve yerel kıyafetler giyen Çerkes Kültür Derneği üyeleri Orhangazi Parkı'nda bir araya geldi.

Dernek üyeleri adına açıklama yapan Dernek Başkanı Filiz Çelik, 21 Şubatın 'Dünya Anadil Günü' olduğunu ifade etti.

Türkiye'de resmi dil Türkçe dışında 34 farklı dil konuşulduğunu söyleyen Çelik, bu dillerin 18'inin yakın gelecekte yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğuna dikkati çekti.

Dillerin korunmasının sadece insan hakları değil özgürlük ve demokrasi sorunu olduğunu vurgulayan Çelik, bir dili yok olmaktan korumanın tek yolunun o dilin konuşulabilmesi ve çocuklara öğretilebilmesi olduğunu anlattı.

''Dilinizi konuşmanızın önünde engel yok, evinizde konuşabilirsiniz, amatör şekilde açtığınız kurslarda dilinizi öğrenin'' demenin kabul edilebilir bir yaklaşım olmadığını ileri süren Çelik, şunları kaydetti:

''Bu yaklaşım dilimizi, kültürümüzü ve kimliğimizi kendi kaderine terk etmektir. Biz vatandaşı olduğumuz, sorumluluğunu yerine getirdiğimiz devletimizden, oylarımızla seçtiğimiz hükümetlerden gerçekçi çözüm bekliyoruz. Yok olmakta olan bir dilin son sahipleri olarak pozitif ayrımcılık istiyoruz.

Dünyada yaklaşık 5 milyon Çerkez bulunuyor. 147 yıldır Anadolu'da yaşıyoruz. 147 yıl boyunca bu ülkenin tarlasında çiftçi, fabrikasında işçi olduk, savaşlarında öldük. Bu topraklar için ölürken Türkçe bilmiyorduk. Şimdi anadilimizi bilmiyoruz.''

Açıklamanın ardından Çerkezler, yerel müzik eşliğinde halk oyunları oynadı, anadilde eğitim taleplerini dile getirdi.

NTVMSNBC