Çerkesler, Çerkes soykırımının simge kenti Soçi’de yapılacak 2014 Kış Olimpiyatları’nı istemiyorlardı. Karşı çıkışın başlıca sebebi, olimpiyat köyünün kurulduğu Krasnaya Polyana bölgesinin bir katliam bölgesi olmasıydı. 21 Mayıs 1864'de tamamlandığı kabul edilen Rus istilası karşısında Çerkesler'in son direniş noktası olarak kabul edilen Krasnaya Polyana'da binlerce insan Rus ordusu tarafından kuşatılarak katledilmişti.

Türkçe karşılığı "Kızıl Polen" olan bölgenin Çerkes dilinde karşılığı 'Kbaada Vadisi'yken Rus ordusunun bölgeye bu adı üzerine dökülen kana istinaden verdiği kabul görüyor. Bunun yanı sıra Soçi Kuzey Kafkasya'da direnişin kırılması ardından yüz binlerce Çerkes'in toplama kamplarında sürgün edilmek üzere bekletildiği, salgın hastalıklarla büyük bölümünün öldüğü bir coğrafya.

Bölgenin tarihi sahipleri Ubıh'lar tamamen yok edildiler ve bugün Türkiye'de sürgün sonrası yerleştikleri birkaç köyden yayılan çok az sayıda bir nüfusla varlıklarını sürdürüyorlar. Dilleri ise tamamen tarihe karışmış durumda.

Muhalifler, Rusya'nın bölgenin kanlı tarihini örtbas ettiği ve tamamen görünmez kılma çabası güttüğünü, ayrıca olimpiyatların Rusya içerisinde başka bir adreste yapılabileceğini, bu bölgede olimpiyat yapmanın Auschwitz'de olimpiyat gerçekleştirmekten farklı olmadığını belirttiler.

ANTİ-MASKOT YARIŞMASI

Rusya'nın, Çerkes Halkı'nı soykırıma tabi tuttuğu Soçi kentinde gerçekleştireceği 2014 Soçi Olimpiyatları'nı temsil etmek için 4 maskot belirlemesinin ardından NoSochi 2014 inisiyatifi tarafından başlatılan, Türkiye Organizasyonunu Kafkasya Forumu ve İstanbul Kafkas Kültür Derneği'nin üstlendiği Anti-Maskot yarışması düzenlenmişti. Söz konusu yarışmanın sonuçları düzenlenen ödül töreninde açıklandı. Pazar gecesi saat 20.00'da başlayan törenin açılış konuşmasını, Bağlarbaşı Kafkas Kültür Derneği Başkanı Ümit Duman ve Kafkasya Forumu Aktivisti Emrah Yeşilyurt gerçekleştirdi.

Uluslararası çapta başlatılan ve Türkiye organizasyonunu Kafkasya Forumu ve İstanbul Kafkas Kültür Derneği'nin üstlendiği Anti-Maskot Yarışmasında, halk oylaması ve jüri seçimleriyle belirlenen 1.lik ve 2.lik ödülüne Aydan Çelik layık görülürken 3.lük ödülünü Hakan Naç'ın tasarımı aldı. Jüri halk özel ödülünün sahibi ise Enise Şurdum oldu. Dereceye giren maskotlar uluslararası eylemlerde ana görsel olacak.

Yarışmaya katılan tüm tasarımcılara katılım belgesi verilen gece, maskot sergisi ve kokteylin ardından son buldu.

ÇELİK: "ÇİZGİLER SÖZLERDEN DAHA ÖNEMLİ OLABİLİR"

Plaketini Doç. Dr. Ferhat Kentel'den alan Aydan Çelik, ödülünü kısa süre önce hayatını kaybeden Çerkes sanatçı Meral Okay'a ithaf ettiğini söyledi. Meral Okay da Çizer Aydan Çelik gibi Kayserili Çerkeslerdendi. Babası Ata Katı, Birleşik Kafkas Dernekleri Federasyonu Başkanı olan Meral Okay’ın cenazesine Çerkes dernekleri de çelenkleriyle katılmıştı.

Yarışmanın organizatörlerine teşekkür eden Aydan Çelik, "Bazen çizgiler sözden daha etkili olabiliyor" dedi.

Siyasetin oluşturulmasında bilginin yanı sıra tarihin önemine de vurgu yapan Ümit Duman, "Toplum politika geliştirmeli, bunun için de tarihimizin doğru bilinmesi gerekmekte. Gençlerin duyarlılığın artması yönünde umutlarım var" diye konuştu.

KURAL: RUSYA, ŞEHRİN GERÇEK SAHİPLERİNİ UNUTTURMAYA ÇALIŞIYOR

Ödül töreninin sunuculuğunu üstlenen KF Aktivisti Kuban Kural slayt gösterimiyle Soçi'nin tarihi ile ilgili bilgiler paylaştı. Soçi ve bölgesinin Çerkes halkının yüzde 50 sinin katledildiği bir soykırım bölgesi olduğunu dile getiren Kural, "On yaşından küçük çocuklara tecavüz edilmesini yasaklayan ve bunları kayda geçiren Çarlık Rusyası'nın yaptıkları, ‘soykırım’dan başka ne ile ifade edilebilirdi" şeklinde konuştu.

"ÇERKESLER TARİHE GERİ DÖNÜYOR"

Rusya olimpiyatlar için seçtiği maskotlarla Soçi'yi "Tarihi Rus toprağı" mottosuyla dünyaya duyuruyor. Anti-Maskot Yarışması'nda dereceye giren maskotlar ise Soçi'nin gerçek tarihine vurgu yapacak. Soçi'nin gerçek tarihinden söz eden Kural,sözlerini "Çerkesler tarihe geri dönüyor" diyerek bitirdi.

Yarışmaya katılan maskotlar, 27 Nisan Cuma gününe kadar İstanbul Kafkas Kültür Derneği'nde sergilenmeye devam edilecek.

1.lik ödülü alan Aydan Çelik’in çalışması

2.lik ödülü alan Aydan Çelik’in çalışması

3.lük ödülü alan Hakan Naç'ın çalışması

Jüri halk özel ödülünü alan Enise Şurdum ve çalışması

http://www.kafkasyaforumu.org/