Eski Kıyı Boyu Şapsığ Derneği ve Şapsığ Yaşlılar Konseyi Başkanı, aktivist Ruslan Gvaşev, Çerkes Sürgünü ve Soykırımı'nın 153. yılında "izinsiz anma programı" yaptığı gerekçesiyle Lazarevsk Bölge Mahkemesi'nce 10 bin ruble para cezasına çarptırılmıştı.

Ruslan Gvaşev’in bu duruma isyan ederek “benim nezdimde Çerkes halkına yönelik baskıları protesto ediyor, Süresiz Açlık Grevi'ne başlıyorum” açıklamasıyla başlattığı protesto Türkiye'deki Çerkesler tarafından büyük bir karşılık buldu.

Açlık grevine başlamasıyla birlikte Türkiye'deki Çerkes dernekleri ve federasyonları Rusya'ya bu yanlıştan dönmesi ve adaletin tecelli etmesi için çağrıda bulunurken, Türkiye'deki Çerkesler de birçok kampanya başlattı ve Ruslan Gvaşev'in protestosuna destek verdi.

5 Ekim'de görülecek davası öncesi sosyal medyada #JusticeForRuslanGvashev etiketiyle başlayan kampanya Türkiye gündeminde yer buldu.

GVAŞEV'İN DAVASI 16 EKİM'E ERTELENDİ

Gvaşev’in avukatına mahkemenin 16 Ekim tarihine ertelendiği, Gvaşev 5 Ekim’deki duruşmasına geldiğinde söylendi.

5 Ekim’de görülmesi gereken dava için mahkemeye gelen Gvaşev, kendisini desteklemek için toplanan kalabalığa bir açıklama yaparak, “Bu mücadeleyi neden verdiğimi herkes biliyor. Çerkes halkında bir uyanış başladı. Sesimizi Dünya’ya duyurduk ve eylem maksadına ulaştı. Destek veren herkese teşekkür ederim. Bu tablodan sonra ben de açlık grevini sona erdiriyorum. Burada toplanan arkadaşlardan da hiçbir provokasyona gelmeden Çerkes asaletine yaraşır şekilde dağılmalarını rica ediyorum” dedi.

Çerkesler 16 Ekim'de de Ruslan Gvaşev'i yalnız bırakmayacaklar. 15 Ekim’de #Ruslanisnotalone etiketi ile sosyal medyada bir kampanya yürütecekler ve Rusya Federasyonu’nun Çerkeslere yönelik adaletsiz tutumunu protesto ederken, Gvaşev'e yanında olduklarını belirtecekler.

NE OLMUŞTU?

21 Mayıs 2017 günü Golovinka’daki Çerkesler için sembolik olan 250 yıllık bir ağacın altında bir dua töreni düzenlendi. Bu etkinlik her yıl yapılıyordu. Bu yılki etkinliğe yaklaşık 300 kişi katıldı. Katılımcılar Şapsığ-Xase Başkanı Ruslan Gvaşev’den dua etmesini istedi. 15 dakika süren etkinlikten sonra katılımcılar Kafkasya Savaşı kurbanları için denize çiçek atmak üzere sahile gitti. Sonrasında Aydemir Basto yasadışı etkinlik düzenlemekten 30 bin ruble, 67 yaşındaki Ruslan Gvaşev ise 10 bin ruble tazminata mahkum edildi.

Kabardey-Balkar İnsan Hakları Merkezi Başkanı Valeri Hatajuko, yetkililerin ceza vermesini saçma bulduğunu belirtti ve “Federal yasalar açısından değerlendirdiğinizde bu toplantıda dua dışında hiçbir konuşma yapılmadı. Ne slogan atıldı, ne de poster ya da döviz vardı. Ruslan Gvaşev’nun sağlığı bozuk, bir bacağı takma. Teyzesinin cenazesine katılamadan zorla mahkemeye götürüldü” dedi.

Adığe Khase eski başkan yardımcısı Aslan Gvaşev de ifadesinde Ruslan Gvaşev’in zorla alınarak Lazarevski İlçe Mahkemesine götürüldüğünü söyledi.

Aslan Gvaşev’in Kafkas Uzel muhabirine verdiği bilgiye göre, mahkeme 21 Mayıs Anma Günü Organizasyonu’nun izin alınmadan yapıldığına karar verdi. Ve anma programı düzenlemenin cezası olarak 10.000 ruble para cezası verdi. Mahkemede Ruslan Gvaçev fenalık geçirdi ve acil ambulans çağrıldı.

Yine Aslan Gvaşev’in ifadesine göre, Ruslan Gvaşev 67 yaşında engelli bir hasta olduğu halde (kendisi akciğer hastası ve iki yıl önce bir ayağı kesildi) ve doktorlar ısrarla hastaneye kaldırılması gerektiğini söylemelerine rağmen hakim duruşmayı ertelemedi.

Ruslan Gvaşev mahkemede "Buradaki programın izinli yada izinsiz olduğu konusuyla hiç ilgilenmedim. Çünkü Çerkeslerde buna gerek yok. Yıllardır her 21 Mayıs'ta nasıl yapıldı ise yine aynı şekilde, burada ağacın altında toplanarak kendi hazırladığımız yiyecekler hazırlanıp dağıtıldı. Bugün Çerkesler için önemli bir gün" dedi. Konuşmasının 20 dakika sürdüğünü söylemişti.

Gvaşev, "Daha sonra insanlar deniz sahiline indiler ve geçmişlerinin anısına denize çiçek bıraktılar. O program anında polis tarafından bana hiçbir uyarıda bulunulmadı. 31 Mayıs 2017 tarihinde mahalli polis evime geldi ve bir protokolü imzalamamı istedi. Yine protokolü getiren polis anma programındaki konuşmam ile FSB’nin ilgilendiğini söyledi," demişti.

Ruslan Gvaşev sözlerine şöyle devam etmişti:

“Bana 1 Haziran'da, 2 Haziran'da Lazarevski (Psışhuape) ilçesinde mahkeme olduğu bildirildi. Ben bir akrabamın öldüğünü, cenazenin 2 Haziran'da defnedileceğini gelemeyeceğimi söyledim. Bu sabah (2 Haziran) eve gelen polisler ellerindeki hakim kararı ile beni zorla mahkemeye götürdüler.

Engelli hasta olduğumu iki yıl önce ayağımın kesildiğini söylememe rağmen birkaç kat merdiveni çıkamayacağımı hiç dikkate almadılar. Burada fenalaştım ve ambulansı bekledik. Yüksek tansiyon krizi geçirdim. Doktorlar hastaneye kaldırmak istediler. Buna rağmen hakim duruşmayı ertelemedi ve bana iğne yaptırıp nöbetçi avukat çağırarak duruşmayı yaptı. Suçu kabul etmiyorum, bu karara itiraz edip şikayet edeceğim. Benden bu zorbalık için özür dilenmesini istiyorum."

Lazarevski Mıntıkasına bağlı Soçi mahkemesi Adığe Anma Gününde düzenlenen duaya ilişkin davayı yeniden incelemiş, Çerkes-Şapsığ Konseyi eski başkanı Ruslan Gvaşev’e verilen cezayı onamıştı.

Ardından Ruslan Gvaşev, “Ben Ruslan Gvaşev burada ve şimdi süresiz açlık grevine başlıyorum. Halkıma ve şahsıma yönelik adaletsizliği böyle kınıyorum” diyerek açlık grevine başlamıştı.