Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Vacit Kadıoğlu, yeni Anayasa sürecinde etkin yer almak istediklerini belirterek, “Çerkes halkına uygulanan asimilasyonist politikalar sonucu unutturulan dilimizin kreşlerden, anaokullarından başlanarak öğretilmesinin anayasada yer almasını istiyoruz. Çerkes yerlerinin isimlerinin geri verilmesini istiyoruz" dedi.

Cumhuriyetin kuruluş sürecinde Mustafa Kemal’le görüş ayrılığına düştüğü için tasfiye edilen Çerkes Ethem’in isminin önünde yer alan ‘hain’ sıfatının da kaldırılması istendi.

Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Vacit Kadıoğlu, yeni anayasada Çerkeslerin de kimliklerinin verilmesi gerektiğini söyledi. Yeni anayasa çalışmalarına ilişkin bir taslak hazırladıklarını ve Uzlaşma Komisyonu'na sunduklarını belirten Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Vacit Kadıoğlu, sürece katkı vermeleri için kendilerine Meclis'ten davet geldiğini söyledi.

Türkiye'de yaşayan Çerkeslere danıştıklarını ve onların görüşlerini aldıklarını belirten Kadıoğlu, bu görüşler üzerine oluşturulan dosyayı Meclis’te grubu bulunan siyasi partilere sunduklarını belirtti.

İSİMLER GERİ VERİLSİN

Görüşlerinin sözlü olarak alınması için de Meclis Uzlaşma Komisyonu'na davet edildiklerini ifade eden Kadıoğlu şöyle dedi: "Çerkesler yeni yapılacak olan Anayasa sürecinde etkin rol oynamak istiyorlar. Çerkesler bugüne kadar kendilerine uygulanan asimilasyonist politikalar neticesinde dillerini, örflerini, adetlerini unuttular. Geçmişte Çerkes halkı üzerinde yapılan, Çerkes halkına uygulanan bu asimilasyonist politikalar neticesinde unutturulan dilimizin, devlet desteğiyle kreşlerden, anaokullarından başlanarak yeniden devlet desteğiyle öğretilmesi, Anayasada yer alması istedimiz taleplerimizin başında geliyor."

Çerkeslerin yeniden kendi dillerinde soyadı alması ve Çerkez yerlerinin isimlerinin geri verilmesi gerektiğine vurgu yapan Kadıoğlu, hazırladıkları dosyada 'Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı'na da vurgu yaptıklarını söyledi.

"Bu yaşanan asimilasyon sürecinin geriye döndürülmesiyle ilgili bir pozitif ayrımcılık talebinde bulunuldu" diyen Kadıoğlu, "Bundan sonra da biz Çerkeslerin temsilcisi olan Kafkas Dernekleri Konfederasyonu Yönetimi olarak Anayasa sürecinin her aşamasında Çerkes halkının bu taleplerinin takipçisi olacağız" şeklinde konuştu.

‘ÇERKES ETHEM'E İADE-İ İTİBAR’

Çerkes Ethem konusuna da değinen Kadıoğlu, "Çerkes Ethem, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasında emeği geçen en büyük şahsiyetlerden bir tanesidir. Maalesef etnik kökeni verilerek, geçmişte tarih çarpıtılarak Çerkes Ethem'in isminin önüne koyulan 'hain' damgası, dün de Çerkesleri yaralamıştır, bugün de Çerkesleri yaralamaya devam etmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

"Eğer ki, bir halkın adı ön plana konuyorsa, o zaman Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kurulmasında, Cumhuriyet'in ilanında, Cumhuriyet'in ilanından önceki sürecin içerisinde bulunan Çerkeslere de 'kahraman' denilmesi gerekiyordu" diyen Vacit Kadıoğlu, "Bizim Çerkesler olarak talebimiz Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin tarihiyle yüzleşerek, tarih sayfalarında çarpıtılarak yazılan bu 'hain' damgasının kaldırılıp, bu ibarelerin tarih kitaplarından çıkarılması, Çerkes Ethem Bey'in iadei itibarının yapılmasıdır" dedi. (ANF)