İstanbul'da yaşayan Çerkesler ve Çerkes kurumlarının yöneticileri, 14 Mart Adığe-Çerkes Dili Günü'nün yıl dönümü çerçevesinde cumartesi akşamı Fatih'teki Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Adığe Dili Günü Kutlama Programı''nda bir araya geldi.

Adığe Dil Derneği ve İstanbul Çerkes Derneği'nin ortak çalışması olan programda Çerkesce şarkılar söylendi, şiirler okundu, konuşmalar yapıldı.

İstanbul Çerkes Derneği başkanı Tuğuj Halis Din, Çerkesce yaptığı konuşmasında, kaybolmakta olan diller kategorisinde yer alan anadillerinin yaşatılması, anadilde öğretimin devlet eliyle desteklenmesi ve yaygınlaştırılması, devlet üniversitelerinde Çerkes dili üzerine programlar açılması, anadil öğretiminin en önemli ayağı olan kreş ve ana okulların devlet eliyle açılması gerektiğini vurguladı.

Programın Çerkeslerin anayurdu olan Kuzey Kafkasya'daki Adığey Cumhuriyeti'nden özel bir konuğu vardı. Adığey Cumhuriyeti devlet sanatçısı ve tiyatrocu Kh'uko Murat katılımcılara Çerkesce stand up yaptı.

Çerkesler, üç saatten fazla süren ve ara verilmeyen programın tamamını kendi anadilleri ile devam ettirdiler. Tüm sunumlar ve konuşmalar Çerkesce idi.

Ayrıca, etkili yağmur ve soğuğa rağmen bu programa; Çerkes Kadınları Teavün Cemiyeti Derneği, Çerkes Hakları İnisiyatifi, Dünya Çerkesleri Dayanışma Komitesi, Adığe Dil Derneği, İstanbul Çerkes Derneği ve Çerkesya Yurtseverleri gibi birçok Çerkes kurumundan yoğun katılım olduğu görüldü. Program konuk sanatçı ve kurum temsilcilerine çiçek takdimi ile son buldu.

Çerkesler, hazırladıkları bu yoğun program ile anadilleri olan Çerkesceyi yani Adığe dilini unutturmayacaklarını ve anadillerini yaşatma mücadelesine aralıksız devam edeceklerini bir kez daha vurgulamış oldular. (Deniz Güneş / Demokrat Haber)