Canberk Apiş / Demokrat Haber


21 Mayıs, 1864 Çerkes Soykırımının ve Çerkeslerin anavatanı Çerkesya'dan sürgün edilişlerinin 152’nci yılı. Çerkesler her yıl 21 Mayıs tarihinde anmalar yapıyor. Kimisi Rusya konsoloslukları önünde, kimisi Karadeniz sahilinde; Çerkesya soykırımını ve sürgününü unutmadıklarını ve unutmayacaklarını ifade ederek dünya kamuoyundan adalet talep ediyor.

Geçtiğimiz yıl Çerkesya Hareketi ismiyle, vatana geri dönüş mücadelesi başlatan bir grup Çerkes, 21 Mayıs'ı anavatanları Çerkesya'nın bir parçası olan Adigey Cumhuriyeti'nin başkenti Maykop'ta anmışlardı.

Çerkesya'da bu yılki soykırım ve sürgün anması, Çerkesya'nın bir diğer parçası olan Kabardey-Balkar Cumhuriyeti'nin başkenti Nalçik'te olacaktı. Çerkesya Hareketi üyeleri Türkiye'den 24 kişi olarak karayoluyla Nalçik'e doğru yola çıktılar.

Gürcistan üzerinden Rusya'ya girmek isteyen grup, Gürcistan ile Osetya arasındaki Lars sınır kapısında sınır muhafızları tarafından durduruldu. Grubun açıklamasına göre, hiçbir eksik evrak olmamasına rağmen 10 saat boyunca hiçbir açıklama yapılmadan bir odada bekletilen grup, 10 saatin ardından vizeleri iptal edilerek sınırdışı edildi.

Sınırdışı işleminden sonra Gürcistan'da Rusya sınırı yakınlarında bir basın açıklaması düzenlendiler.



“GÖZLERİMİZİN İÇİNE BAKAMADILAR”

Basın açıklamasında şöyle denildi:

Dün vatanımıza girişimiz engellendi, Lars sınır kapısından dönmek zorunda kaldık. Gerekçe bulmak için o kadar uğraştılar ki, bahanelerine kendileri bile inanmadıkları için yüzümüze, gözlerimizin içine bakamadılar.

Kim olduğumuzu ve 21 Mayıs’ta neden vatanımıza gitmek istediğimizi çok iyi biliyorlardı.

Bizler Çerkesiz, vatanımıza, atalarımızın sürüldükleri topraklara dönmek ve şimdi bu topraklar üzerinde yaşayan herkesle barış ve huzur içinde birlikte yaşamak, Çerkes kimliğini ve Çerkes halkının varlığını sonsuza kadar yaşatmak istiyoruz.

Ama bunları duymak istemediler.

“Vatanımıza geldik, 21 Mayıs etkinliğine katılacağız” sözlerimize şaşırdılar. Evet uzun sıkıntılı bir yolculuk yaptık. Hapishaneyi andıran bir ortamda 10 saat bekletildik, sorgulandık, itham edildik. Ama bütün Dünya bilsin ki yılmadık!

Seneye ve her sene yola düşeceğiz, bayraklarımızla! Ve sürgün yolunu bir gün mutlaka ama mutlaka vatana dönüş yoluna çevireceğiz.

Bizlere destek veren herkese teşekkür eder, Nalçik’te kucaklaşamadığımız soydaşlarımızı sevgi, saygı ve özlemle selamlarız.
(20.05.2016)

“ÇİRKİN OLAY”

Ardından Türkiye'de en kitlesel üye tabanını barındıran Çerkes örgütü Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) olayla ilgili "Türkiye ve Rusya devletleri arasındaki krizin Çerkesleri etkilemesinin son noktası olan bu çirkin olay açıkça bir insan hakları ihlalidir. Hiçbir Çerkes bireyinin kendi Anavatanına girmesi engellenemez ve engellenmemelidir" yazılı bir basın bildirisi yayınladı.

KAFFED'in yayınladığı basın bildirisinin tamamı şu şekilde:

21 Mayıs Anma Törenleri’ne katılmak üzere Türkiye’den Kabardey Balkar Cumhuriyeti’nin başkenti Nalçik’e gitmek üzere yola çıkan soydaşlarımız vizeleri olmasına rağmen anavatana alınmamışlardır.

Türkiye’den 18 Mayıs 2016 tarihinde karayolu ile yola çıkan 22 kişilik kafile Lars Sınır Kapısına sorunsuz ulaşmış fakat kontrollerde yaklaşık 20 saat bekletilmiştir.

Kaffed Genel Merkezimiz gece saatlerinde durumdan haberdar olmuş ve Başkanımız ile Yönetim Kurulu üyelerimiz derhal Nalçik ve gerekli yerler nezdinde girişimlerde bulunmuştur. Ancak tüm girişimlere rağmen kafilenin giriş vizeleri iptal edilmiş ve kafile geri dönmek üzere yola çıkmıştır.

Türkiye ve Rusya devletleri arasındaki krizin Çerkesleri etkilemesinin son noktası olan bu çirkin olay açıkça bir insan hakları ihlalidir. Hiçbir Çerkes bireyinin kendi Anavatınına girmesi engellenemez ve engellenmemelidir.

Çerkeslere uygulanan her türlü baskının ve en son yaşanan olayın Rusya ve Türkiye nezdinde takipçisi olacağımızı, Çerkeslerin Anayurtları ile ilişkilerinin engellenmesine yönelik tüm tutum ve davranışlara her zaman karşı çıkacağımızı kamuoyuna duyururuz.


“EN HAFİF TABİRİ İLE AHLAKSIZLIK”

Anti-Faşist Çerkesler de, sosyal medya hesaplarından, Nalchik'teki anmaya katılacak Çerkes kafilesinin sadece "Adalet" talep ettiklerini söyleyerek, "Biz hakkımız olanı talep ederken, Rusya devletinin hakkımız olanı talep etmemizi bile engelleyen bu girişimleri insani değildir ve hiçbir demokrasi anlayışıyla bağdaşmaz" denildi.

Anti-Faşist Çerkeslerin açıklamasının tamamı şu şekilde:

21 Mayıs Çerkes soykırımı ve sürgününü anmak üzere yola çıkan ve 21 Mayıs tarihinde Çerkesya’nın bir parçası olan Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nin başkenti Nalchik’teki anmalara katılarak “ADALET” talep etmeyi amaçlayan Çerkesya Hareketi (The Movement Of Circassia) üyelerinin Rusya’ya alınmamaları hiçbir gerekçeyle kabul edilebilecek bir durum değildir.

Adalet talep eden insanlara karşı uygulanan bu tip ambargolar, intikam güdüsüyle beslenen insanların gerekçelerine dönüşerek Rus halkına da, en az Çerkesler kadar zarar vermektedir.

Çerkes halkının bir bölümünün bugün Türkiye vatandaşı olması kendi tercihlerine dayalı değildir. Çerkeslerin bugün Türkiye ve diğer ülkelerin vatandaşı olmalarının sebebi zaten adalet haykıran Çerkeslerin protesto ettiği 21 Mayıs tarihinde yatmaktadır.

Çerkeslere 21 Mayıs 1864 yılında, sürgün yoluyla kendi yurtlarından gönderildikleri ülkelerin vatandaşları oldukları dolayısıyla, o ülkenin kimliği ile muamele göstermek en hafif tabiri ile ahlaksızlıktır.

Bizlerin adalet talebi bakidir. Biz hakkımız olanı talep ederken, Rusya devletinin hakkımız olanı talep etmemizi bile engelleyen bu girişimleri insani değildir ve hiçbir demokrasi anlayışıyla bağdaşmaz.

Rusya Devletine, yapılan bu haksız muameleden ötürü özür dilemesi ve bu tip yaptırımlara derhal son vermesi çağrısında bulunuyoruz.