Mesih İsa'nın doğuşu ve vaftiz edilişinin yıl dönümü sebebiyle Fener Rum Patrikhanesi'nde ayin düzenlendi.

Ayini yöneten Fener Rum Patriği Bartholomeos yakılan tütsülerden etkilenince zor anlar yaşadı. Bartholomeos kısa süre öksürük krizine girdi.

Fatih Balat'taki Fener Rum Patrikhanesi'nde Hristiyan inanışına göre Mesih İsa'nın doğuşu ve vaftiz edilişinin yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi.  Tören kapsamında Fener Rum Patrikhanesi bahçesinde bulunan Aya Yorgi Kilisesi'nde ayin yapıldı. Sabahın erken saatlerinden itibaren kiliseye gelen Hıristiyanlar mum yakıp, dua etti.

Hristiyan dünyasının bir bölümü Mesih İsa’nın doğumunu 25 Aralık olarak kabul edip Noel kutlamaları düzenliyor. Rum ve Ermeni Kiliseleri gibi bazı Doğu Ortodoks Kiliseleri ise Jülyen takviminde 25 Aralık'a denk gelen 6 Ocak günü Noel kutluyorlar.

BARTHOLOMEOS'UN ZOR ANLARI

Aya Yorgi Kilisesi'nde yapılan ve yurt dışından gelen yabancıların da katıldığı ayini Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetti. Okunan ilahilerin ardından din görevlileri kilisenin içerisini tütsüledi. Bu sırada tütsüden etkilenen Bartholomeos öksürük krizine girdi. Zor anlar yaşayan Bartholomeos, kısa süre sonra toparlandı ve ayini yönetmeye devam etti.

DENİZDEN HAÇ ÇIKARTMAYA GİDİLDİ

Fener Rum Patriği Bartholomeos tarafından yönetilen ve 4 saat süren ayinde ilahiler okundu. "Ayazma" adı verilen okunmuş suyun dağıtıldığı ayinin ardından, cemaat ve din adamlarının oluşturduğu kortej, patrikhaneden çıkarak dualar eşliğinde Fener İskelesi'ne doğru yürüdü.

Burada Bartholomeos'un denize attığı haçı çıkarmak için 23 kişi denize atladı. Su üstündeki haça ilk ulaşan, Yunanistan'ın Dedeağaç kentinden ailesiyle birlikte İstanbul'a gelen 22 yaşındaki Lukas Kokinis oldu.

BARTHOLOMEOS'TAN ALTIN KOLYE

Eline aldığı haçı öpen Kokinis, daha sonra haçı denize atlayan arkadaşlarına verdi. Bartholomeos, haçı kendisine getiren Kokinis'e ucunda haç bulunan altın kolye hediye ederek, tebrik etti.

Törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kokinis, Yunanistan'da çiftçilikle uğraştığını belirterek, İstanbul'a gelirken denizden haçı çıkarmayı hayal ettiğini, bunu başardığı için çok mutlu olduğunu söyledi.

Kokinis, barış, kardeşlik ve sevgi mesajları vererek sözlerini tamamladı.

Ermeniler tarafından da ‘Surp Dzınunt’ olarak adlandırılan ‘Kutsal Doğuş Yortusu’ Ermeni cemaati tarafından kiliselerde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.