İkizce köyünde "Taş Devri" adlı işletme tarafından çıkarılan kristaller dünyada büyük rağbet görüyor. Dünya üzerinde sadece İkizce'de rastlanılan bu taşlara işletme sahibi Ercivan Kınabaş tarafından taşların çıkarıldığı köyün ismi verilerek dünya literatürüne girmesi sağlandı. Kırmızı, sarı, yeşil renkte olan taşlar elmastan sadece 3 derece az sert.

Uzun araştırmalar neticesinde taşları yer altından çıkarmayı başardığını kaydeden işletme sahibi Ercivan Kınabaş, İkizce kristali ismini verdiği, takı ve mücevher yapımında kullanılan bu kıymetli taşları yurtdışına ihraç etmeye henüz başladıklarını söyledi. Kınabaş, ileride bu taşların dünyada büyük ses getireceğini ifade etti. Dünyada başka yerde bulunmayan bir taşı çıkarmak için 5 senedir bu işin peşinde olduğunun altını çizen Kınabaş, "Bu taşlar sarı, yeşil, kırmızı gibi birçok renk tonlarına sahip. Özellikle yeşil kristallerimiz dünyada olmayan taşlar. 4-5 senedir ben bu taşın peşindeyim. Dünyada olmayan bir taş olduğu için büyük önemi var. 2 senedir İstanbul'daki Uluslararası Takı Fuarı'na katılıyoruz, taşlara rağbet büyük. Türkiye'ye hep yurtdışından taş geliyor, biz daha iyisini çıkarıp kendi taşımızı kullandırmak istiyoruz. Bu taşı dünyaya tanıtıp, Türkiye'nin ismini bütün dünyaya duyurmak istiyoruz. Dünyada başka yerde bulunmadığı için ben de taşın çıktığı yerin ismi olan İkizce kristali adını verdim" diye konuştu.

Gemolog (taş uzmanı) İsmail Hakkı Özak ise, çıkarılan taşların elmas, zümrüt, yakut kadar kıymetli olmasa da yine de değerli olduğunu söyledi. Taşların yapısı itibari ile işlenmeye çok müsait olduğunun altını çizen Özak, " İkizce'den çıkardığımız bu taşlar gerçekten güzel. Dünyada bir eşine daha rastlanmadı. Bu taşı tüm dünyaya tanıtarak ülkemize katma değer sağlamak için devletimizden destek bekliyoruz. İşlenmiş halde dünya pazarına sunabilirsek ülkemize daha fazla döviz kazandırabiliriz" dedi. (STAR)