Birleşmiş Milletler 2025 yılına kadar dünyada zatüre ve ishalden çocuk ölümlerinin tamamen durdurulması için kapsamlı bir plan hazırladı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve BM Çocuk Fonu (UNICEF) ortaklığıyla hazırlanan rapora göre dünyada her sene 2 milyona yakın çocuk ishal ve zatüree nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu rakam dünyadaki çocuk ölümlerinin yaklaşık yüzde 30’una tekabül ediyor.

BM’ye bağlı ve sivil 100’den fazla sivil toplum örgütünün uygulamaya geçirdiği Zatüree ve İshal’in Önlenmesi için Entegre Küresel Eylem Planı özellikle az gelişmiş ülkelerdeki zatüree ve ishal vakalarının önüne geçilmesini hedefliyor. Plana göre 2025 yılına kadar ishal ve zatüree’ye bağlı çocuk ölümleri küresel alanda ortadan kalkacak.

İshal ve zatüree zamanında teşhis ve doğru tedavi uygulanması durumunda çocuklarda büyük ölçüde tedavi edilebilir hastalıklar konumunda. Ancak özellikle fakir nüfusun yaşadığı bölgelerdeki sağlık altyapısı yetersizliği, yetişmiş sağlık elemanı azlığı çocuk ölümlerinin bir numaralı sorumlusu olarak gösteriliyor.

WHO ve UNICEF de raporunda buna dikkat çekerek sorunun sağlık hizmetlerinin fakir nüfusa da etkili bir şekilde ulaştırılması olarak tanımlıyor.

Planın finansmanı konusunda önümüzdeki günlerde BM’nin ayrıntılı bir açıklama yapması bekleniyor.